Villámár után

2024.03.23. 15:26

Gyöngyöstarján polgármestere még nem látja az árvízkárok felszámolásának végét

Kiss Viktor szerint a vis maior támogatás nem lesz elég mindenre. Gyöngyöstarján bízik a további kormányzati segítségben a villámárvíz okozta károk helyreállításában.

Szabó István

Gyöngyöstarjánban kilenc hónap telt el a tavalyi, példátlan méretű, két ember életét is követelő villámárvíz óta. 2023. június 8-án a hegyekből alázúduló víztömeg alig negyedóra alatt addig elképzelhetetlen mértékű pusztítást vitt végbe a településen. Több utca burkolata és vízelvezető árkok károsodtak, patakhidak mentek tönkre, összesen 77 ingatlant érintett az árvíz, egy ház lakhatatlanná vált. Több károsultnak egy élet munkája volt a megsemmisült javakban. Már akkor világos volt, hogy a patakmeder és a záportározó is teljes újjáépítést igényel. Augusztusra az is nyilvánvalóvá vált a teljes kárfelmérés után, hogy önerőből nem építhető újjá Gyöngyöstarján.

A villámárvíz óta a Tarján-patak hídjai már készen vannak, de minden más a jövő feladata
A villámárvíz óta a Tarján-patak hídjai már készen vannak, de minden más a jövő feladata
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Ezen a héten újra ellátogattunk a Tarján-patak partjára, ahol Kiss Viktor polgármester számolt be a helyreállítás jelen állapotáról. Mint mondta, a falu másik folyóvizének, a Meggyes-pataknak a medrét már sikerült rendbe tenni, mert az nem kapott akkora víztömeget, és nem volt annyira pusztító az ár. A Tarján-patak medre viszont még most is lesújtó látványt nyújt. Pedig, a Dobó, illetve a Széchenyi úti hídjait már helyreállították, és a Hősök úti gyaloghíd is fel lett újítva. A két előbbi híd friss aszfaltburkolatot kapott, a Széchenyi úti híd pedig új korlátokat is – azokat letépte tavaly az ár, és messzire sodorta. Úthibák javítása, a híd sóvédelme most fejeződik be tavasszal. A kijavított külterületi út egy részét egy újabb csapadék elvitte azóta, megint dolgozni kell rajta. Egy elmozdult gyaloghidat szakirányítás mellett vissza lehetett húzni a helyére, sorolta a polgármester. Hozzátette, ennyire futotta vis maior támogatás 50 millió forintos előlegéből. Kaptak emellett 24 millió forintot a műfüves pálya helyreállítására. Vannak támogatást felajánló cégek is, például a műfüves pálya rendbehozására a Hyginett Kft. mintegy 3,5 milliót adott. Az önkormányzatnak biztosítása van, nagyon minimális összeget a biztosító is fizetett, sorolta Kiss Viktor. Szükséges önerő biztosítása tekintetében 38 millió forint az önkormányzat költsége. 

– Éppen a héten beszéltem azzal a belügyminisztériumi előadóval, aki a vis maior pályázatunkkal foglalkozik. Amint befejeződik az elszámolás az 50 milliós előleggel, le tudunk hívni további 329 millió forintot, ezt december végén kaptunk meg. Ebből az összegből 272 millió forint van megcímkézve az ár- és belvízvédelmi létesítmények helyreállítására. Minden egyébnek az alapja a falu feletti hordalékfogó tér kikotrása, és a gátjának a helyreállítása. Aztán pedig a 1,5 kilométernyi patakmeder helyreállítása. Persze, előbb mindent meg kell terveztetni, fel is vettük már a kapcsolatot egy miskolci céggel. A hordalékfogó térben 7 ezer köbméter hordalék van az áradat miatt, azt ki kell kotorni. A gátja olyan mértékben sérült meg, hogy azóta is egyre folyik a víz a patakban, pedig az árvíz előtt alig csörgedezett benne valami. A gát a sérüléseken túl egyre több helyen kimosódik, és szivárog át rajta a víz. Azt gondolom, ha a hordalékfogó tér kotrása meg a gát helyreállítása megtörténik, a legnagyobb veszélyt már elhárítjuk egy esetleges újabb természeti katasztrófa esetén. Ha azok rendben vannak, sok vizet meg tudnak fogni, nem zúdul az direktben a falura. A Tarján-patak környékén lakók érthetően félnek, bennük maradt a tragikus emlék. Télen folyamatosan figyelőszolgálatot kellett szerveznünk az önkormányzati dolgozókkal, annyi víz jött lefelé. Nem egyszer háromnegyedig volt a patak medre. Mivel a tervezés is időigényes, ezért legkorábban is csak a nyár végén, ősz elején tudjuk elkezdeni a hordalékfogó kotrását és a gát újjáépítését – részletezte Kiss Viktor.

A polgármester ezután a patakmederről beszélt, amelynek nagy része szintén kritikus állapotban van. Az újjáépítés szaktudással, megfelelő apparátussal rendelkező céget igényel, tette hozzá.

– A kivitelezés nem lesz egyszerű, hiszen több helyütt olyan szűk a patakmeder környéke, hogy gépekkel nem lehet odaférni. A gyaloghidak alatt nem férnek át a munkagépek, így vannak szakaszok, amelyek magántelkeken keresztülhaladva érhetők el. Azt is fel kell tárni előzetesen, hogy a felszaggatott betonalj alatt mennyire mosódott ki a talaj. Nem látjuk mekkora lyuk, gödör tátonghat alattuk. Egy következő ár újra felszaggathatja a friss aljzatot, ha nincs alatta semmi. Kisebb gépekkel még a maradék hordalékot is ki kell szedni a mederből. Valójában majd akkor látni, mennyire sérült az alja. Van olyan tízméteres szakasz, ahol az egász alj eltűnt, a betont mind feltépte az ár. Sajnos, a gát sérülése miatt a víz folyamatosan rombolja a meder partjait, alámossa a telkek kerítéseit is. Ahol a kukásautó rendszeresen jár, a jármű súlya miatt omladozik a partfal – mutatta az egyik helyen Kiss Viktor.

Az már most azt látszik, hogy a lehívható újabb összeg nem lesz elég mindenre, ezért amit csak lehet, a község önerőből próbál megoldani. 

– Vannak kisebb javítási munkák, amiket akár a helyi karbantartó csapatunk is el tud végezni. Ahhoz csak az építőanyag kell megvásárolnunk. Igyekszünk közösségi munkát is szervezni a nyáron. A patak felső részén vannak olyan helyek, amelyeket kőműves irányítása mellett helyi összefogással is helyre lehet állítani. Az összes eddig kiszedett hordalékot is letörettük, a helyi bánya korrekt áron összezúzta. A patakmeder újjáépítésénél tudjuk majd hasznosítani. Sokat köszönhetünk a gyöngyösi földhivatalnak, rengeteg adminisztratív teendőben gyorsan segítenek. Bízunk a kormány további támogatásában, ígéretet kaptunk rá. Ezzel együtt, őszintén szólva, még nem látom a helyreállítás végét – fogalmazott Kiss Viktor. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában