Zöldhulladék vagy komposzt?

2024.03.08. 06:55

Kezdődik a zöldhulladék-szállítás Hevesben

Ha március, akkor vármegyénk szolgáltatói újra gyűjteni kezdik a zöldhulladékot. A zöldhulladék-szállítás szabályairól kérdeztük a szolgáltatókat.

Szabadi Martina Laura

A Szelektív Nonprofit Kft. alvállalkozójaként az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. a zöldhulladék házhoz menő gyűjtését továbbra is kétheti rendszerességgel - március 25. napjától kezdődően - végzi a 2024. évi hulladéknaptár szerint, közölték portálunkkal. A zöldhulladék-szállítás mennyiségéről, szabályairól is érdeklődtünk:

A zöldhulladék-szállítás tavasszal újrakezdődik
A zöldhulladék-szállítás tavasszal kezdődik
Forrás: Hüvösi Csaba/Nógrád Megyei Hírlap

– A hulladékokat saját, átlátszó zsákban, vagy elkülönített gyűjtésre alkalmas edényzetben (zöld gyűjtőedény) lehet kihelyezni. Ingatlanonként összesen 1 köbméter hulladék (tehét legfeljebb 10, 120 literes zsák) kihelyezésére van lehetőség, ha kizárólag csak zsákban helyezi ki a megjelölt mennyiségű hulladékot. Amennyiben zsákot, és kötegelt faágat is kihelyeznek, abban az esetben 5 darab 120 literes zsák, és 0,5 köbméter szállítható el az ingatlan elől – ismertette a szabályokat kérdésünk nyomán Nagy Mihály Tamás ügyvezető igazgató.

Tisztázta, a zöldhulladék kategóriájába tartozik a levágott fű, avar, lehullott lomb, levágott faág, nyesedék, egyéb növényi részek. A faágakat, nyesedéket, maximum 5-6 centiméter átmérőjű és 1 méter hosszúságú darabokra vágva, kötegelve, átkötve kell előkészíteni. A köteg csak, emberi erővel felemelhető súlyú lehet!

– A nem összekötött, illetve nem szabályszerűen kihelyezett gallyak, ágak elszállítását nem tudjuk biztosítani a lakosság részére. A jelzett méretnél nagyobb, és vastagabb ágak, rönkök nem kerülnek elszállításra. A kihelyezett zsákokból a zöldhulladék kiöntésre kerül a szállítást végző dolgozók által, tekintettel arra, hogy nem kerülhet a gyűjtőjárműbe semmiféle zöldhulladéktól eltérő anyag, mely a komposztálhatóság hatékonyságát akadályozza. A zsákokat ürítésre alkalmas, emberi erővel megemelhető, nem megtömött módon kell kihelyezni. A szállítás előtt összegyűjtött, és már nem szilárd állapotú zöldhulladékot nem áll módunkban a zsákból üríteni a fertőzésveszélyre tekintettel! Kérjük a zöldhulladékot a szállítás előtti napokban helyezzék a zsákba, a megfelelő halmazállapot megtartása miatt. A konyhai, illetve ételmaradék hulladék nem tartozik a kihelyezhető zöldhulladékok körébe. Amennyiben a zsák más hulladékot (kommunális, csomagolási, építési, veszélyes hulladék) tartalmaz, társaságunk megtagadhatja az elszállítást. Kérjük, hogy a közterületek tisztaságának megóvása érdekében, a zöldhulladékot csak az ütemtervben megjelölt napokon helyezzék ki reggel 6 óráig oly módon, hogy az, a jármű és gyalogosforgalmat ne akadályozza, valamint jól látható helyen, a begyűjtő szállítóeszköz által jól megközelíthető legyen – kérte a cég a munka elvégzésének megkönnyítése érdekében.

Hozzátették, nagyobb méretű, illetve többlet zöldhulladék leadható az Eger, Homok u. 26. szám alatti hulladékgyűjtő udvarban is. A gyűjtési napokkal kapcsolatban bővebb információ a 36/513-200-as telefonszámon is kérhető.

A PEVIK Közüzemi és Szolgáltató Nonprofit Kft. is arra hívja fel a figyelmet, hogy háztartásonként legfeljebb 2 köbméter (1 köbméter zsákos, körülbelül nyolc 110-120 literes zsák, és 1 m3 kötegelt zöldhulladékot szállítanak el díjmentesen.  A gyűjtéshez zsákot nem biztosítanak. A levágott füvet, falevelet, növényi maradványt külön gyűjtőedényzetben vagy lehetőleg áttetsző zsákban kell kihelyezni. azt kérik, hogy a zsák száját ne kössük be erősen.  A zöldhulladék ürítése után a zsákot az ingatlannál hagyják.  A faágakat, nyesedéket maximum egy méteres darabokra vágva, kötegelve, átkötve kell előkészíteni, átmérője nem lehet nagyobb 5-6 cm-nél. Ömlesztett állapotban, a megengedett méretnél nagyobb ágakat, gallyakat nem szállítanak el. A szállítás időpontjáról a 2024. évi hulladékszállítási naptár alapján tájékozódhatnak.

A zöldhulladék-szállítás helyett komposztálni?

A zöldhulladék egyébként gyakran okoz feszültséget a szolgáltatók és a lakosság között, főként városban. Az egyébként értékes tápanyag elszállítása helyett sokan inkább a komposztálást preferálják, ahogy arról korábban írtunk, a lakosság körében a zöldhulladék komposztálása lehetne a jó megoldás. Ugyanakkor falun is zsákokba gyömöszölik az emberek a lehullott lombot és zöldhulladékként elszállíttatják azt. Saját magukat, kertjüket lopják meg tudatlanságból – vélik a hozzáértők.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában