Lombeső

2023.12.23. 15:05

Butaságból meglopjuk a saját kertünket

Falun élve nem győzök azon csodálkozni, hogy az összegyűjtött őszi lombot még ma is zsákokba gyömöszölik az emberek, és zöldhulladékként elszállíttatják azt. Saját magukat, kertjüket lopják meg tudatlanságból, vélik a hozzáértők. A diólevél is bátran komposztálható, csak kicsit több türelem kell hozzá.

Barta Katalin

A zöldhulladék-szállítás tavasszal újrakezdődik

Forrás: Hüvösi Csaba/Nógrád Megyei Hírlap

Termetes diófánk már csupaszra vetkőzött, az alma, a cseresznye, a barackfák is elelengedik a leveleiket. A napsütötte kertben szép látvány a színes lombtakaró a gyepen, ráadásul hasznos is. Kertbarátként az elmúlt napokban számos felhívást olvastam különböző felületeken, hogy ne gereblyézzük össze a lehullott leveleket, mivel több hasznot nyújtanak, mintha bezsákolnánk és elvitetnénk ők. 

Ezek közül egy figyelemreméltó írást szeretnénk megosztani portálunkon abban a reményben, hogy segít a szemléletformálásban.

A gondolatokat Bardóczi Sándor tájépítész osztotta meg közösségi oldalán. 

Azt írja: a Greenpeace Canada nemrég kampányt indított azért, hogy hagyjuk a helyükön a lehullott avart a kertben, mert az hihetetlen módon segíti a hasznos rovarok, beporzók, hüllők, madarak, emlősök áttelelését vagy téli táplálékszerzésüket. Hozzáteszem, hogy a bokrok és fák tápanyagutánpótlását, illetve a velük szimbiózisban élő talajlakó gombák táplálását is segíti. 

- Természetesen tisztában vagyok azzal is, hogy a kert bizonyos területein, például a gyepesített területeken, a burkolatokon, a csatornákban gondokat okoz a lehulló lomb, mert kikopik a gyep, csúszós lesz a burkolat, eldugul a csatorna, ha azt nem szedjük össze. Az összeszedés tehát bizonyos esetekben megalapozott egy városi környezetben - érvel. 

- Ami nem megalapozott, az a kerti lomb elszállítása hulladéklerakóba. Gondoljunk bele: a természet körforgását, azaz a tápanyagok felszívódását gátoljuk ezzel és a fotoszintézis útján keletkező biomassza tömegünket nem visszaadjuk a talajoknak, hanem belegyömöszöljük azt egy pénzért vett nylon zsákba, dízelt égetve elszállíttatjuk, s a folyamat végén majd lerakják egy lerakóban, vagy elégetik egy erőműben, ahol a rossz uniós szabályozás miatt az erőművet anyagilag kompenzálják érte, mert úgymond zöld energiát állított elő: valójában dioxint, szén-monoxidot és szén-dioxidot juttatott a légkörbe. Amit egyénileg tehetünk a kertünkért és ezen keresztül a Kék Bolygóért, az a komposztálás. 

A lomb térfogata összegyűjtéskor riasztóan nagy tud lenni. Ha összekupacoljuk, akkor néhány esős nap után már a töredékére roskad össze. A komposztálódás pedig olyan belső hőtermelő folyamat, amely lebontja a kártevőket, kórokozókat, komplex vegyületeket, mindent, ami miatt az emberek félnek a kertjükben a lehullott lombot a talaj tápanyagutánpótlásáért megtartani. A diólevél ugyanúgy komposztálódik! Kell neki 6-9 hónap, mint minden másnak, hogy érett komposzt legyen belőle. A kerti nedves lomb elégetve nem csak a környezetünkre, de a saját egészségünkre is veszélyes, a rákkeltő dioxinnal megmérgezzük magunkat, családunkat, szomszédainkat. Ugyanez a komposztban sokkal kisebb, de a vírusok, gombák, kártevők megsemmisülését előidéző hőképződésben nem elég, hanem talajban raktározott szénné, hasznos, nyomelemekben gazdag tápanyagokká alakul - hangzik a magyarázat. 

- Megvallom, én néha a szomszéd gondosan összegyűjtött, és a szolgáltató zsákjaiba kirakott lombját is felhasználom, hogy tápanyag és élőhely, talajtakaró legyen belőle a kertemben. A zsákot visszaadom neki, amit mindig megrökönyödéssel fogad. A magyarázatot is, aztán ugyanúgy kiteszi zsákba a lombot a következő évben. De nem bírom nézni azt a pazarlást, amit a notorius “kerti lombtagadók” művelnek a kertjeikkel, mert bizonyos értelemben meglopják a saját kertjüket vele, valami rossz társadalmi beidegződés miatt. Változtathatnánk ezen tömegesen. A kerti lomb nem ellenség. A körforgásos kertgazgálkodás barátja. Ingyen tápanyag. Használjuk fel. Komposztáljunk! - buzdít. 

Főoldali képünk illusztráció, forrás Hüvösi Csaba/Nógrád Megyei Hírlap)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában