Tiszta Tisza

2024.04.23. 11:41

15 év alatt több mint 3 ezer köbméter szeméttől tisztították meg a Tisza-tavat

A Kötivizig adatai döbbenetesek, kiderült, ennyi hajókonténert töltene meg a kihalászott szemétmennyiség.

Molnár Helga

3480 köbméter kommunális hulladékot távolított el a Kiskörei vízlépcső felvizéről (Archív felvétel)

Forrás: Kelet-Magyarország

Fotó: Pusztai Sándor

A napokban sok örvendetes bejegyzés jelent meg önkéntesek Tisza-tavi szemétgyűjtő akcióiról. Ide kívánkozó döbbenetes adat: a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) az elmúlt 15 évben (2008-tól 2023-ig) környezeti kárelhárítási készültség keretében összesen 3480 köbméter, az árhullámokkal felhalmozódott kommunális hulladékot távolított el a Kiskörei vízlépcső felvizéről – írja a Kötivizig.

Ez a mennyiség 52 szabványos, 12 méter hosszú hajókonténert töltene meg. A műtárgynál megrekedt szilárd kommunális és szerves hulladék kitermelése egyébként úszó-rakodó munkagéppel történik, az általa megpakolt 200 tonnás uszályt pedig jégtörő hajó vontatja a Kiskörei szakaszmérnökség üzemi kikötőjében kialakított rakodótérhez, ahol PET kalózok segítségével szelektálják. A körforgásos gazdaság jó példájaként így a PET-palackok, a fém és üveg újrafelhasználása megoldott. A kommunális hulladék mellett hasonló nagyságrendben „halásztak ki” uszadékfát (4248 erdei köbméter) a vízlépcsőnél, az egyéb szerves anyag mennyisége pedig több mint negyvenezer köbmétert tett ki, amit aprítékolás után, fűtőanyagként hőerőműben használtak fel.

Mi is többször beszámoltunk már különböző akciókról. Legutóbb Ljasuk Dimitry természetfilmes szemétszedő akciót hirdetett a Tisza-tónál, s ez alkalommal négy tonna, 1031 zsák szemetet szedtek össze április 5-6. között a Tisza-tónál, a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közösségével (MVÜK) közösen szervezett szemétszedésen.

A PET-kupások is évek óta serénykednek a tó körül. Egyedülálló innovációk sora – Plasztikkajak, Ivóvíz Cserebere Pont, GPS-szel ellátott hulladék nyomkövető palack, az első tiszai Folyómentő Központ – és több mint 100 tonna hulladék összegyűjtése az eddigi eredménye a PET Kupa, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Coca-Cola Magyarország közös programjának, a 2019-ben indult Hulladékmentes Tiszának. Már azt is tudjuk, mikor lesz a Tisza-tavi PET Kupa idén. A szervezők jelezték június 27-e és 30-a között zajlik majd. A PET Kupa önkéntesekből, céges csapatokból, civil szervezetekből és baráti társaságokból álló flottája 2013-ban kezdte meg a küzdelmet a Tiszán érkező hulladékáradat ellen. Különlegességét az adja, hogy összeköti a vízitúra élményeit a környezet védelmével. A világon egyedülálló módon hulladékkal küzd a hulladék ellen, amihez évről évre egyre többen csatlakoznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában