Templomfelújítás

2024.04.07. 09:39

A templomfelújítás újabb kulisszatitkai Gyöngyöspatán

A Szent Mihály-oltár felújításáról beszél a műemléki restaurátor. A templomfelújítás a végső fázisában jár.

Szabó István

Portálunk idén januárban járt a gyöngyöspatai templomban

Forrás: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Már megtekinthető a Templomfelújítók című videósorozat legújabb, 6. része a Gyöngyöspata - A megújuló Kisboldogasszony templom oldala elnevezésű Facebook-oldalon. A felbecsülhetetlen egyháztörténeti kincseket őrző, több mint 800 éves gyöngyöspatai római katolikus Kisboldogasszony templom teljes rekonstrukciójának részleteit ismertető kisfilmsorozat újabb epizódjában dr. Papp Kinga Enikő műemléki restaurátor beszél a felújítás legújabb kulisszatitkairól. Többek között részletesen megismerhetjük a Szent Mihály-oltár rekonstrukciójának részleteit.

Portálunkon már beszámoltunk arról, hogy januártól a megszépült Szent Mihály-oltár újra a gyöngyöspatai templomban látható, de akkor még a szobrai és az egyéb oltárdíszletek felújítás alatt voltak. A templomban jártunkkor Maka Attila, a felújítás gyöngyöspatai projektfelelőse foglalta össze az oltárral kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

– A Szent Mihály-oltárt 1653-ban Király Mihály helyi főesperes készítette, óriási egyháztörténeti értéket képvisel. 1753-ban volt az első restaurálása, ám az 1867-es kiegyezés után volt itt egy földrengés, tűz pusztított, nagyon erősen megsérült mindkét oltár. Akkor Bécsből érkeztek szakemberek, akik aranyozással és más technológiákkal próbálták eltüntetni a sérülések nyomait. A rekonstrukció az 1978-as nagy felújítás idején elmaradt. Most a polirweiss felületek és az oltárkép restaurálása után új színben mutatkozik meg az oltár. Érdekesség, hogy eredetileg nem így nézett ki. Kutatások bizonyítják, hogy színes volt: zöld, piros, sárga, kék színű, de az 1868-as javítások során már az akkori neobarokk jegyeket követve ezt a polirweiss felületet kapta. Így tudták eltüntetni az égési nyomokat – magyarázta Maka Attila.

A Templomfelújítók 6. részében már a teljes oltárt láthatjuk a felújítás minden részletéről hallva, de arról is beszél dr. Papp Kinga Enikő, hogy hová tűnt a Szent Sír, illetve mi az, amit még feltétlenül érdemes restaurálni Gyöngyöspata templomában. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában