BNPI

2024.04.01. 07:33

Egerészölyvet engedett szabadon a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A madár Gyöngyös mellett sérült meg egy autóbalesetben. A meggyógyított egerészölyv már újra szabad.

Heol.hu

- Igazgatóságunk mentőállomásáról szabadon engedtünk egy egerészölyvet (Buteo buteo) - kezdi Facebook-bejegyzését a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Újra szabadon szárnyalhat a meggyógyított egerészölyv
Újra szabadon szárnyalhat a meggyógyított egerészölyv
Forrás: Jakab Sándor/Bükki Nemzeti Park Igazgatósg


- A madár Gyöngyös környékéről került hozzánk, sajnos gyakran előforduló baleset érte: elgázolta egy autó. Ennek a ragadozómadárnak szerencséje volt, kisebb sérüléssel megúszta, és rövid ápolás után újra szabadon és egészségesen elrepülhetett. Az egerészölyv hazánkban védett állat, természetvédelmi értéke 25 ezer forint. Magyarország leggyakoribb ragadozómadara, mindannyian ismerjük az autópályák vadkerítéseinek oszlopairól.

- Évente nagyjából 500 állat kerül Igazgatóságunk mentőállomására, amelyekről egy madárgondozó külsős munkatárs, és egy állatorvos segítségével lelkiismeretesen nap, mint nap foglalkozunk. Célunk, hogy a gyógyult és a fiókaként felnevelt egyedeket visszaengedjük természetes élőhelyükre. Az állatok állapotáról a megtalálók számára egyenként nincs kapacitásunk beszámolni, azonban 1-1 poszttal, a honlapon anyaggal időnként hírt adunk a mentőállomás érdekes életéről - fogalmaznak a posztban.

Nem csak egerészölyvet mentenek

Felhívják a figyelmet arra is, hogy április 16-án Egerben, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban a Természetmegőrzési Műhely programsorozatban délután fél 5-től előadást tartanak a mentőállomás életéről, a madármentés szezonjáról, s annak a helyes megítéléséről. Az előadáson bemutatós madarak is részt vesznek majd (Csipi nevű egerészölyv, Killi nevű vörös vércse). A program kiírása még folyamatban van.

Az igazgatóság máskor is engedett szabadon egerészölyvet. Tavaly a noszvaji óvodások is lelkesen segítettek az egyik példány szabadon bocsátásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában