A munka gyümölcse

2024.04.18. 13:00

Életmódváltás az egészségesebb és jobb élethez

A Hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet legújabb összefoglalója szerint a fogyás sikere vagy kudarca a fejben illetve a bevásárlókosárban dől el. Az eredményes életmódváltáshoz adtak tanácsokat azok számára, akik egészségesebben szeretnék élni az életüket.

Hornyák Réka

A Hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet életmódváltási tanácsokat tett közzé a Facebookon, melyekkel elhízás esetén egy jobb útra tudnak lépni az emberek. Az egészség a legjobb befektetés, ezért érdemes azt megőrizni, szükség esetén pedig életmódot váltani ahhoz, hogy megteremtsük. 

Healthy,Food,Concept.,Cropped,Close,Up,Of,Woman,Doctor,Dietic
A tartós testsúlycsökkenés életmódváltással érhető el, de érdemes szakemberrel egyeztetni
A tartós testsúlycsökkenés életmódváltással érhető el, de érdemes szakemberrel egyeztetni
Forrás: Shutterstock

Mint írják, a kezdet mindig nehéz, ezért az az első lépésnek az elhatározásnak kell lennie azért, hogy kitartóan tudjunk végigmenni az úton. Fontos, hogy elérhető célokat határozzunk meg magunknak, melyeket orvosi vagy dietetikus egyeztetést követően rögzítünk is. A kiindulási adatok rögzítése után pedig érdemes minden további lépést naplózni és számon tartani, hetente ellenőrizni a testtömeget és többször is egyeztetni táplálkozási szakemberrel. 

Életmódváltáskor új szokásokat és tevékenységeket kell beépítenünk a mindennapjainkba. Ezeket a teendők meghatározás után ugyanúgy szükséges rögzíteni. Ilyen például az étrend megváltoztatása, előre megtervezése és az egyéni ízlésvilágunk megismerése új ételeken keresztül. Egyszerűbb lehet a helyzet, ha kezdetben a jó és rossz szokásokat egyenlő arányban kezdjük el megváltoztatni, majd ezt követően kezdjük el megszüntetni a rossz szokásokat, például a nassolást. 

Az étrend megtervezésében és az egészségesebb ételek készítésében nagy szerepe van a bevásárlásnak. Az alapanyagok beszerzésére mindig megírt listával induljunk el és célirányosan vásároljunk. Ezentúl ne induljunk el éhesen bevásárolni, hiszen olyankor az ember még könnyebben vesz meg olyan termékeket, amelyekre valójában nincsen szüksége. Ezek betartásával elkerülhető a csábítás, a felesleges nassok megvásárlása. 

Tudatosan kell keresni az egészséges ételeket, mint a friss zöldségek és gyümölcsfélék, a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, a sovány tejtermékek és húskészítmények és az egészséges zsiradékok. A zsíros tejterméket és húsféléket érdemes lehet helyettesíteni, például szárazhüvelyesekkel. 

Nagyon fontos azonban az is, hogy a lehető legnagyobb mértékben kerülni kell a finomított, feldolgozott, félkész és készételeket. Ezek sok esetben csak üres kalóriabombák, általában magas zsír, cukor és sótartalmúak, emellett pedig tele vannak adalékanyagokkal, melyek nem tartoznak az egészséges hozzávalók közé. 

A következő lépés az egészséges, változatos, ízletes ételek elkészítése. Bátran lehet használni a fűszereket és új recepteket. Az ételeket sütve, főzve, grillezve, száraz hőben sütve vagy párolva készítsük el friss és minőségi alapanyagokból, kerülve a bő zsírban, olajban való sütést. Az étkezést pedig nyugodt körülmények között ejtsük meg, időt szánva rá, nem sietve. 

Sok tévhittel szemben, nem kell az édességekről sem teljesen lemondani. Az édesség iránti vágyat egyszerűen csillapíthatjuk egészséges formákkal, például gyümölcssalátával, aszalt gyümölcsökkel, házilag készített pudingokkal, müzlifélékkel, gyümölcsturmixokkal, sült vagy grillezett gyümölcsökkel vagy mézzel édesített házi készítményekkel. A lehetőségek száma szinte végtelen, de fontos szem előtt tartani az energiaegyensúly visszaállításában azt, hogy fokozzuk az energialeadást. 

A mozgást be kell építeni a mindennapokba és itt reális célokat kell meghatározni. Fontos  a fokozatosság, például el lehet kezdeni azzal, hogy sétálunk a munkahelyre vagy messzebbi parkolóban állunk meg. Ezután intenzitás és időtartam növeléssel kell közelíteni a célérték felé. Ez lehet séta, gyaloglás, kocogás, intenzív futás, úszás, kerékpározás vagy bármilyen általunk kedvelt sportág. 

A hatvani kórház ezeket az ételek ajánlja elkerülni az életmódváltáshoz:

  • Rejtett zsírokban bővelkedő húsok, húskészítmények, mint a szalámi és kolbászfélék, dagadó, oldalas, tarja, kacsa stb.,
  • Magas zsírtartalmú tejtermékek, mint a zsíros tej, 20%-os tejföl, tejszín, ömlesztett sajtok, zsíros sajtok, tejszínes joghurtok, tejdesszertek, zsíros tehén és juhtúró stb.,
  • Konzerv és aszalt gyümölcsök, szirupos befőttek,
  • Natív cukor, csokoládé, „nassok”,
  • Sertészsír, kacsa és libazsír, egyéb kenőzsíradék,
  • Gyorséttermek hamburgere, pizzája, olajos magvak, ropogtatnivalók,
  • Fehér lisztből készült termékek, leveles - vajas tészták, cukrásztermékek stb.,
  • Energiaitalok, üdítők és egyéb cukrozott italok,
  • Előresütött, panírozott termékek és bolti szószok.

A hatvani kórház étel javaslatai az életmódváltáshoz:

  • Sovány marha és sertéshús, baromfihúsok bőr nélkül, halhús, sovány húskészítmények, mint a sonka, csemege karaj stb.,
  • Zsírszegény tej és tejföl, kefir, joghurt, sovány sajtok, vajkrémek, sovány túró,
  • Teljes kiőrlésű termékek, durumlisztből készült termékek,
  • Friss zöldségek és gyümölcsök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában