Társadalomformálás

2024.02.23. 09:20

A túlsúly megelőzését és kezelését szorgalmazza Mangó Gabriella

A gyöngyösi háziorvos és természetgyógyász is támogatja a túlsúly megelőzésének új módszerét. Ez, a gyermekek és családjaik bevonásával segíti az ő hétköznapjaikat és hosszútávú egészségük megőrzését empatikusan, előítéletek nélkül és hatékonyan.

Hornyák Réka

1115769623

Forrás: Shutterstock

Fotó: New Africa

Elhízás prevenciós összefogásról tett közzé bejegyzést Facebookon a gyöngyösi háziorvos, dr. Mangó Gabriella. Mint írja: aki ismer, tudja rólam, hogy a cukorbetegség a vesszőparipám. 

A természetgyógyász fontosnak tartja a betegek figyelemfelhívását az önellenőrzésre, valamint az önmagukért való felelősség-vállalásra. Úgy fogalmaz, hogy rendkívül fontos az, hogy a betegeket, betegségeket minél előbb kiszűrjük. Sajnos gyerekkorban, kora ifjúkorban is egyre több cukorbeteget találunk. 

Dr. Kántor Irén, gyermekgyógyász, gyermek diabetológus a csapatvezetője annak az országos prevenciós programnak, amelynek célja a túlsúly korai felismerésének segítése és megelőzése. A program megvalósulásáról közönségszavazás is dönthet. 

Mint a program leírásában is olvasható, Magyarország vezető helyet foglal el a túlsúly, a korai szív- és agyi érbetegségek előfordulásában. Ennek egyik fő oka a gyermekkori túlsúly, ami aláássa a fizikai, szociális és pszichológiai jóllétet, gyakran vezet felnőttkori elhízáshoz, és ismert kockázati tényezője a leggyakoribb krónikus megbetegedéseknek. Túlsúlyos gyermekeknél a szorongás, a depresszió, az ízületi fájdalom, míg felnőtteknél szív, agy, ízületi, hormonális és rosszindulatú betegségek is gyakoribbak. 

A „nem elhízni könnyebb, mint lefogyni” alapigazságát kihasználva a Házi Gyermekorvosok Egyesülete nagyszabású, országos prevenciós programmal, korai felismeréssel és a szülők számára is szemléletes jelzőrendszerrel segítenék a szülőket és a védőnőket is a gyermekkori túlsúly kialakulásának korai felismerésében, és a súlyos következmények elkerülésében. 

Az ország minden részéből vonnak be alapellátó gyermekorvosokat az így felismert probléma megoldásába. Első lépésben megyénként 1-1, a fővárosban 2 házi gyermekorvos kapná meg a támogató módszert, amellyel a bevont gyermekek és családjaik hétköznapjait és hosszútávú egészségét empatikusan, előítéletek nélkül, hatékonyan tudják befolyásolni. Ezt a módszert az orvosok a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegének Életmód ambulanciájának csapatától kapná meg. Ez egy szemléletbeli, kommunikációs és viselkedésváltoztatást támogató módszer. 

A programba bevont háziorvosok később helyi szakértőként adják majd tovább kollégáiknak az ismeretet. Ez a módszer az orvosi támogatás és a páciens önmenedzselése eredményeként változást hozhat majd a magyar társadalomban. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock) 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában