Nem ismer akadályt

2024.04.03. 17:20

Elképesztő erőpróbára készül idén is a Mátra Jégembere

Szilágyi Zoltán extrém futó egyik tervezett célpontja a Déli-sarkvidék, de a Góbi-sivatag is benne van a pakliban. Elképesztő teljesítményeihez szívesen választja felkészülési helynek a Mátrát.

Szabó István

Szilágyi Zoltán, a magyar jégember szeret a Mátrában sportolni

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Márciusban elkezdte a tavaszi alapozást a Pest vármegyei Halásztelken élő Szilágyi Zoltán extrém futó, vagy ahogy Heves vármegyében bizonyára sokan ismerik, a Mátra Jégembere. Az elképesztő sorozatterhelés heti 5-6 edzésből, terep- és hegyi futásokból, tornából, erősítő, illetve funkcionális tréningekből áll. Nyomni kell, az újabb kihívás, az újabb rekord nem adja ingyen magát, mondta Szilágyi Zoltán

A Mátra Jégembere nem ismeri a lehetetlent 
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Portálunkon az elmúlt évek során már részletesen beszámoltunk a hihetetlen teljesítményeiről, amelyek alapján a Mátra Jégembere becenevet is kapta. Négy éve ő állította fel a folyamatosan fagypont alatti, félmeztelen hegyi futás pihenés és frissítés nélküli hazai rekordját. Az extrém futó 2020. januárjában a Mátrafüred és a kékestetői csúcskő közötti 23,2 kilométeres távot valamivel több mint két óra alatt tette meg felsőruházat nélkül. A 671 méteres szintemelkedéshez akkor mínusz 10 Celsius-fokos hőérzet és 12 kilométeres óránkénti sebességű szél társult. Tavalyelőtt újabb rekordot futott, mínusz 12 fokban, 45 kilométert megtéve Mátrafüredtől Kékestető érintésével Sirokig, szintén félmeztelenül. Előtte pedig egy világrekordot adott át a múltnak, amikor mezítláb futott félmaratont Zabarban mínusz 6 fokban a havas-jeges úton. Első külföldi erőpróbája minden túlzás nélkül gigászi volt: 2023-ban Chilében, a Föld legkietlenebb és legszárazabb vidékét, az Atacama-sivatagot futotta keresztül a Csendes-óceán partjáról, tehát nulla méteres tengerszint feletti magasságról indulva, végül több mint 6000 méter magasságot elérve. Idén januárban a norvégiai Tromsø városában a 12. helyen futott célba azon a maratonversenyen, amelyet hó- és szélvihar, mínusz 24 Celsius-fok hőérzet mellett, a világon elsőként félmeztelenül tervezett teljesíteni – a szervezők 37 kilométer megtétele után kötelezték, hogy vegyen magára felsőruházatot. Az extrém erőpróbáihoz rendszeresen választja edzőhelyül a Mátrát, ahol a legnagyobb hidegben is félmeztelenül tréningez.

Portálunk érdeklődésére Szilágyi Zoltán elmondta, hogy idén több, emberfeletti teljesítményt követelő cél van a tarsolyában, a pénzügyi támogatás mértékétől függ, melyik vállalkozását valósítja meg.

– Egyelőre emiatt nem tudom biztosan megmondani, melyikbe vágok bele. Amiket szívesen teljesítenék, azokat mindet nehéz kivitelezni anyagi szempontból. Nagyon szeretném például az Antarktiszon kipróbálni magam. A Déli-sarkvidéken futni azonban elég zsebbenyúlós történet lenne. Terveim között szerepel a szibériai Ojmjakon, amely a Föld leghidegebb vidéke, ahol mértek már mínusz 70 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérsékletet is – a jelenlegi helyzetben azonban egy oroszországi helyszínt választani igencsak necces lenne. Szóba jöhet a tanzániai Kilimandzsáró is, amely a maga 5895 méterével Afrika legmagasabb hegye. Ezt már sokan teljesítették futva a hegy lábától rajtolva, de úgy még senki sem, ahogy én tervezem. A tavalyi chilei vállalkozásomhoz hasonlóan ugyanis én az Indiai-óceán partjáról, a tengerszintről indulnék. Nagyon vonz Mongóliában a Góbi-sivatag is, amely rendkívül szélsőséges, szeles időjárású, hegyes-dombos, kietlen terület, emiatt általában nem is szokták választani az extrém sportolók. Emellett Alaszka is a pakliban van. Jövőre terveztem, hogy keresztülfutom a Szaharát észak-déli irányban, de biztos, hogy az csúszni fog legalább egy-két évet – sorolta Szilágyi Zoltán.

A Mátra Jégembere hozzátette, minden a támogatókon, a szponzorokon múlik. Mint mondta, bízik az anyagi segítségben, mert gyakori vendég a televízióban, a rádióban, sokat szerepel az írott sajtóban, így szerinte biztosan megéri egy-egy szponzornak az anyagi ráfordítás a vállalkozásaira. Szilágyi Zoltánt egyébként hamarosan újra láthatjuk a Mátrában

– Május 11-én rajthoz állok a Kékes Csúcsfutáson. Ez egy ikonikus verseny a számomra, nem hagyhatom ki. Jó kis edzőverseny nekem, mert jól felmérhetem, hol tartok a felkészülésben – tette hozzá Szilágyi Zoltán.

A Mátra Jégemberét már korábban is kérdeztük arról, meddig lehet feszegetni az emberi teljesítőképesség határát. 

– Egyelőre csak annyit tudok erre mondani, hogy biztosan véget ér valahol az emberi lehetőség, de egyelőre nem igazán látom és érzem, hol húzódnak ezek a határok – a felkészülésemmel folyamatosan próbálom kitolni őket. Mindezt azért teszem, hogy példát mutassak az átlagembereknek, átlagsportolóknak: nincs igazuk, amikor azt mondják, valamit nem lehet megcsinálni, az élet valamilyen feladatát lehetetlen véghezvinni. Az én mottóm az: Meg lehet csinálni bármit, ha az ember fejben eldönti, készül rá, és hisz benne – hangsúlyozta Szilágyi Zoltán.

Az extrém futó most is felhívta a figyelmet arra, hogy ha valaki kedvet kap a követésére, azt kizárólag előzetes orvosi vizsgálatok után, megalapozott edzésterv szerint, szigorú fokozatossággal, és komoly felkészültséggel tegye. Ez a lényege a sikernek, tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában