Járőrgyakorlat

2024.04.18. 17:25

Régi ismerősök Egerbaktán: ismét gyakorlatoztak a béke leendő nagykövetei + fotók, videó

Ebben az évben 44. alkalommal rendezték meg az MH Béketámogató Kiképző Központ által szervezett Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamot. Csütörtökön járőrgyakorlaton vettek részt a hallgatók, a béke leendő nagykövetei, akik egész napos erőpróbán adtak számot eddig megszerzett tudásukról.

Tóthpál Zoltán

A képzés 18 nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött még április 8-án, a szolnoki központban. A háromhetes tanfolyam 25 résztvevője közül 17-en külföldről érkeztek: Azerbajdzsán, Kanada, Kína, Ecuador, Egyiptom, Olaszország, Elefántcsontpart, Kazahsztán, Maldív-szigetek, Mexikó, Marokkó, Észak-Macedónia, Pakisztán, Szerbia, Szlovákia, Tanzánia valamint az Egyesült Államok is delegált hallgatót (merthogy nem tévedés, hallgatóknak hívják őket), míg a magyar felkészülőket tekintve hét katona és egy rendőr vett részt a tanfolyamon (gyakorlaton).

Régi ismerősök Egerbaktán: ismét gyakorlatoztak a béke leendő nagykövetei
Ismét gyakorlatoztak a leendő békefenntartók
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap 

A hallgatók Egerbakta és Felnémet térségében egész napos komplex járőrgyakorlaton vettek részt csütörtökön. A felkészülőkből verbuvált négy gyalogjárőr-csoportnak különféle beállított helyzetekben kellett helytállnia, miközben közel húsz kilométeres távot teljesítettek. Az időjárásra ezúttal nem lehetett panasz: bár kimondottan szeles volt az idő, délelőtt 11 órához közeledve már a nap is előbújt az égbolton, s folyamatosan felmelegedett a levegő.

Nők és férfiak is a gyakorlaton

– A hallgatók összetétele majdnem minden évben ugyanolyan: vegyesen vannak nők és férfiak is – mondta el portálunknak Asztalos Lajos őrnagy, tanfolyamigazgató, aki régi ismerős, hiszen a mostani már az ötödik járőrgyakorlata volt. – A mostani tanfolyam különlegessége, hogy tizenhét különböző országból érkezett hallgató, hozzájuk csatlakoztak a magyar jelöltek, így összesen tizennyolc ország huszonöt hallgatója vesz részt a tanfolyamon. A korosztályok megoszlanak, a legidősebb hallgató ötvenéves, a legfiatalabb pedig a húszas évei végefele jár.

Asztalos Lajos elmondta az is, hogy a mostani hallgatók lelkesebbnek tűnnek, mint a tavalyiak: – Nem tudjuk, hogy ezt mi válthatta ki, de úgy látom, hogy a mostani csapat lelkesebb, mint a tavalyi – fogalmazott. Arról is beszélt, hogy a gyakorlaton résztvevők egyebek mellett megfigyelőpontot működtettek, információkat gyűjtöttek a helyi lakosságtól, illegális ellenőrző ponton próbáltak meg átjutni, valamint a helyi média folyamatos zaklatása mellett egy aknarobbanásban súlyosan megsérült férfit is el kellet látniuk. Utóbbinál az volt a feltételezett helyzet, hogy a férfi azért gyűjtött robbanószerkezeteket, mert az elterjedt álhírek szerint az ENSZ-katonák pénzt adnak értük.

A járőrök tevékenységét a Horvátországból, Németországból, Görögországból, Kazahsztánból és Szerbiából érkezett instruktorok mellett öt magyar, aktív állományú, valamint önkéntes műveleti tartalékos, számos missziót megjárt főtiszt, tiszt és altiszt kíséri figyelemmel. A tanfolyam végeztével a résztvevők jogosultak lesznek arra, hogy az ENSZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban, vagy más béketámogató műveleteknél külföldi szolgálatot teljesítsenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában