Természetvédelem

2024.04.16. 11:25

Ha meg akarjuk menteni az őzgidát, ne nyúljunk hozzá, hívjunk segítséget!

Kerecsenden Ercsényi Károly szenvedélyes erdőjáró ember. Ismeri a környék gazdag növény-és állatvilágát. Ő örökítette meg korábban azt a fotót is, amelyen pár napos őzgidák várják anyjukat. A kirándulók többsége a legrosszabbra gondol, ha elárvultnak tűnő őzgidát talál. Nem kell megmenteni őket, legfeljebb gyönyörködni a látványukban.

Barta Katalin

Valószínűleg a gida anyja is ott található a közelben

Forrás: Ercsényi Károly

A Kerecsendhez közeli Berek erdőben ezernyi csodára bukkanhat a kiránduló. Ercsényi Károly, helyi lakos rendszeresen járja az erdőt és megörökít minden szép pillanatot, amit séta közben lát. Közösségi oldalán ma egy régebbi felvételt osztott meg. Mivel évtizedek óta lelkes természetbarát, a Berekerdő minden növény- és állatfaját jól ismeri, tudja, hogy az őzgidák ilyenkor nem szorulnak segítségre. Anyjuk egész biztosan a közelben van, s gondoskodik róluk. A pillanat szépségét azonban meg lehet örökíteni, hiszen a látvány szívet melengető. 

Az őzgidák minden évben április és július között születnek meg, nagy többségük pedig májusban, júniusban. Az erdőjárók illetve a kirándulók többsége a legrosszabbra gondol, ha elárvultnak tűnő őzgidát talál, látszólag magányosan, a semmi közepén.

Fontos tudni, hogy nem minden magányos, anyja nélkül megtalált gida vár emberi segítségre. Sőt, kifejezetten árthatunk is az állatnak, ha megmentjük - hívja fel a figyelmet az Országos Magyar Vadászkamara a közleményében. Azt írják, hogy a fűben lapuló, nemrég született vadak csak látszólag védtelenek és elárvultak. A suta ugyanis többnyire akkor hagyja egyedül – azaz fekteti el – az utódját, ha veszélyt érez vagy pedig táplálékért megy. A gida ilyenkor ösztönösen meglapul, és próbál mozdulatlanul, rejtőzködő foltjaival beleolvadni a környezetébe. Mivel nem menekül, sokan azt gondolhatják, hogy az állat beteg. 

Mások csak a házi kedvenceknél megszokott módon bánnak vele, megsimogatják a valóban aranyos vadat. Ez sem ajánlott azonban.

Ilyenkor ugyanis a gidán és környezetén rajta marad az ember szaga, ezért az anyja már nem fogja elfogadni, szoptatni. Mindez akár a kis őz életébe is kerülhet, mert vagy éhhalál vár rá, vagy védelem nélkül könnyen a ragadozók prédájává válhat.

Az út mentén talált gidákat sem szabad befogni, hazavinni, és otthoni nevelésükbe kezdeni, figyelmeztetnek a szakemberek. Jogilag ugyanis addig, amíg a vad él, az állam tulajdonának számít. Így ha valaki hazavisz egy gidát vagy borjút, a Büntető Törvénykönyv értelmében lopást követ el. Másrészt komolyan veszélyezteti a vad életét is a megfelelő ismeretek híján.

Ha tehát úgy ítéljük meg, hogy az őzikének valóban segítségre van szüksége, akkor inkább értesítsük a területileg illetékes állatvédő szervezetet! – ezt tanácsolja a vadászkamara közleménye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában