Horgászat

2024.04.16. 10:23

Hat halfajra országos tilalom lépett életbe

A garda, a domolykó, a jászkeszeg, a szilvaorrú keszeg, a paduc és a márna került védelem alá, és tart még a tilalmi ideje a süllőnek, a kősüllőnek, a balinnak és a sügérnek.

Molnár Helga

Április 15-én, hétfőn hat halfaj esetében fogási tilalom lépett életbe. Az őshonos halakra vonatkozó szabályok értelmében tilos a következő halfajokat mérettől függetlenül megtartani: garda, domolykó, jászkeszeg, szilvaorrú keszeg, paduc, márna – írja a Pecaverzum. A horgászokat érintő korlátozás május 31-én, pénteken 24 órakor ér véget.

Mint ismeretes, jelenleg a fent említett hat halfajon túl további négy áll védelem alatt: a süllő, a balin és a sügér tilalmi ideje április 30-ig, míg a kősüllőé június 28-ig tart. A csuka és a sebes pisztráng március végén „szabadult”.

A halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló rendeletben foglaltak szerint, ha az első nap szombatra vagy pihenőnapra esik, a tilalom az azt követő munkanapon lép érvénybe. Ha a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra vagy pihenőnapra, a tilalom a közvetlenül megelőző munkanapon végződik. A megállapított fajlagos tilalmi idők az első nap 0 órakor kezdődnek és az utolsó nap 24. órájában végződnek.

Fontos tisztában lenni, hogy ezek országos szabályok, amelyektől eltérhetnek a vízhasznosítók, így horgászat előtt érdemes mindig tájékozódni az adott vízterület szabályairól.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában