Egészséges és különleges

2024.04.06. 09:30

Ön is relaxálhat a gyógyhatású lillafüredi Szent István-barlang Fekete-termében!

Kiváló regenerálódási lehetőséget nyújt a Bükk-hegység egyetlen gyógybarlangja. A lillafüredi Szent István-barlang Fekete-terme valóban tiszta, teljesen pollen- és allergénmentes levegőjű, ami jótékony hat az egész emberi szervezetre.

Hornyák Réka

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága tette közzé Facebook oldalukon, hogy lehetőséget kínálnak a lillafüredi Szent István-barlang Fekete-termének látogatására és az ottani kikapcsolódásra. Mint írják, a közel 100 százalékos páratartalmú, állandó 10 °C körüli hőmérsékletű, mikrobiológiai szempontból csaknem steril, azaz por-, csíra- és allergénmentes közeg kiváló lehetőséget biztosít a nyugodt relaxációhoz. A barlangi környezet nemcsak a légző szervrendszerre fejtheti ki jótékony hatását, de nyugtatólag hathat az emberi idegrendszerre is. 

A lillafüredi Szent István-barlang Fekete-terme várja a látogatókat
A lillafüredi Szent István-barlang Fekete-terme várja a látogatókat
Forrás: bnpi.hu

A Szent István-barlangban található Fekete-terem látogatásáról már a Barlangok Hónapja rendezvénysorozat nyitóeseményén is szót ejtett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. Ez az egyedülálló barlang, amit évente 50 ezren keresnek fel, a különleges cseppkőképződmények miatt az ország legrégebbi gyógyhelye címmel is rendelkezik. Az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság adatai szerint Miskolc-Lillafüred 1935-ben kapott klimatikus gyógyhely minősítést, melyet 1985-ben, majd 2008-ban megújítottak. A Fekete-terem elnevezésű szakaszát pedig 1991-ben gyógybarlanggá is minősítették. 

A lillafüredi Szent István-barlang Fekete-terme gyógyhatású

A barlang a gyógyhatását annak köszönheti, hogy a barlangi levegő mikrobiológiai szempontból csaknem steril, azaz por-, csíra- és allergénmentes közeg. Ehhez hozzájárul az állandó 10 fok körüli hőmérséklet, a 100 %-os páratartalom és nem utolsó sorban a barlangi környezet nyugtató hatása az emberi idegrendszerre. A látogatók előtt egyébként elzárt Fekete-teremben 20-30 fős csoportok pihenhetnek, regenerálódhatnak 1-2 órás benttartózkodással. A 90-es évektől kezdődően barlangterápiás foglalkozásokat is tartottak odalent, de a Covid világjárvány óta ez a lehetőség kihasználatlan. 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága a regenerációs programot a március 23-24-i hétvégén külön egy felnőtteknek, és külön egy gyerekeknek szóló foglalkozással indította el. A nagy érdeklődésre való tekintettel azonban újabb időpontokat nyitottak meg, melyeken kizárólag előzetes, online jegyvásárlással lehet részt venni. 

A következő látogatási alkalom április 6-án 15 órától kezdődik, ekkor a felnőtt korosztályt várják a Fekete-terembe. A Szent István-barlang normál túravezetését dr. Kereskényi Erika, Bükk-vidék Geopark szakmenedzserének előadása színesíti majd, akitől sok érdekes információt tudhatnak meg a bükki barlangok kialakulásáról, különféle képződményeiről, formakincseiről és élőlényeiről is. Az előadást kötetlen beszélgetés kíséri, és kérdezési lehetőség követi, majd a vendégek elfoglalhatják helyeiket a gyógybarlangban kihelyezett fekhelyeken. A relaxációs programhoz a polifoamokat a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága biztosítja. 

Azonban az igazgatóság nem feledkezik el a fiatalokról sem, így számukra két nappal később, április 7-én szintén 15 órától biztosítanak egy időpontot arra, hogy szüleikkel kipróbálhassák a Fekete-terem jótékony hatásait. Ekkor ugyancsak egy normál túravezetés lesz, majd a gyógybarlangi helyszínen Takács-Skarbik Eszter, a Szeleta Park környezeti nevelője várja majd különféle játékokkal, feladatokkal a gyermekeket, hogy a gyógybarlangban töltött idő felejthetetlen élmény legyen számukra. 

A Szent István-barlangban uralkodó állandó 10 °C körüli hőmérséklet miatt felhívják a résztvevők figyelmét a réteges öltözködésre, valamint arra, hogy a relaxációra takaró és hálózsák is hozható a barlangba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában