Jól szerepeltek

2024.04.23. 09:52

Kimagasló egri siker a nemzetközi földrajzversenyen

A nemzetközi versenyre összesen 478 kétfős csapat, vagyis 956 középiskolás diák jelentkezett. A XIII. Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyre a Kárpát-medence iskoláiból, azaz Magyarországról, Erdélyből, Délvidékről, Kárpátaljáról és Horvátországból is jelentkeztek.

Hornyák Réka

Sütő Áron, Sipos Merse és dr. Veresné Kis Krisztina a nemzetközi földrajzversenyen.

Forrás: Beküldött fotó

Az Egri Dobó István Gimnázium tette közzé Facebookon, hogy két tanulójuk kiváló eredményt ért el a XIII. Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyen. A középdöntőt és az döntőt április 12-13-án rendezték meg Szegeden, az idei téma pedig a „Vízzel kapcsolatos környezeti veszélyek a Kárpát-medencében” volt, melyhez szakirodalmat is kaptak a csapatok. Az árvíz, a belvíz, az aszály, a mikroműanyag szennyezés mind olyan téma, amely jelentős környezeti probléma nemcsak hazánkban, hanem a világon is. 

Mint írja az iskola, a nemzetközi versenyre összesen 478 kétfős csapat, azaz 956 középiskolás diák jelentkezett a Kárpát-medence iskoláiból. A középdöntőbe a legjobb 48 csapat jutott, akik Szegeden mérték össze tudásukat. Az Egri Dobó István Gimnáziumból két 11.A osztályos tanuló, Sütő Áron és Sipos Merse indult, Izland jelenleg is aktív vulkánjának nevével, az Eyafjallajökull csapatnévvel. 

Sok feladat várt a versenyzőkre a nemzetközi földrajzverseny döntőjében

A középdöntőbe a legjobb 48 csapat jutott be, írásbeli fordulója nemcsak a tudást, hanem a földrajzi összefüggéseket, a problémamegoldó gondolkodást is mérte. A fiúk a középdöntőből a második legjobb pontszámmal jutottak a döntőbe, ahová a 24 legjobb csapat került. A döntő kvíz feladatokból, talajtani laborgyakorlatból és ismeretlen cikkek elemzéséből és azok bemutatásból állt. A döntőre számos kísérőprogrammal is készültek a szervezők, így az intézet oktatói kutatásaikról meséltek előadásokon, a hallgatók gyűjteményeket, érdekes kísérleteket és laborokat mutattak be, valamint a tanszéken folyó kutatásokba is bepillantást nyerhettek az érdeklődők. 

A döntőben, a Sütő Áron és Sipos Merse alkotta Dobós csapat megtartotta középdöntős pozícióját, és kiemelkedő eredménnyel, a nemzetközi 2. helyezést érték el. Felkészítő tanáruk dr. Veresné Kis Krisztina tanárnő volt. A tárgyi nyeremények mellett meghívást kaptak a GEOCAMP augusztus végi táborába és 100 intézményi ponttal gazdagodnak, ha a Szegedi Tudományegyetem földrajzzal kapcsolatos szakjainak valamelyikére jelentkeznek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában