Siker

2024.04.20. 21:34

Dobogós egri csapat az országos történelemversenyen

Az Eszterházy Károly Katolikus Gyakorlóiskola csapata állt egyedüliként dobogóra az egri iskolák közül. Az országos történelemversenyen hazai és határon túli iskolák is részt vettek.

Hornyák Réka

„Az egyház kultúraközvetítő szerepe Magyarországon a középkortól a 20. század közepéig” címmel szervezett országos történelemversenyt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Történelemtudományi Intézete és Doktori Iskolája - tette közzé Facebook oldalán az Eszterházy Károly Katolikus Gyakorlóiskola

Mint írják, a verseny több hónapja, pontosabban november óta tartott, mialatt már több írásbeli forduló is lezajlott. A feladatok végigkísérték a keresztény egyházak történetét és szerepét az egyes történelmi korszakokban, Európában és Magyarországon. A nagy számú induló csapatból a döntőbe mindössze hét magyarországi és egy határon túli iskola csapata jutott be. 

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Technikum diákjai, Ferencz Márton, Mrena Bence, Bíró Kolos, 11. évfolyamos tanulók az előzetes fordulók teljesítése után megérdemelten kaptak meghívást a döntőbe. Az utolsó fordulóban a kiegyezéstől a Horthy-korszak végéig tartó időszak oktatás- és egyházpolitikai kérdéseiről, a felekezeti helyzet és az egyházi élet változásairól kaptak komplex írásbeli feladatokat. 

A diákoknak, az írásbeli munka teljesítése után szóban is meg kellett nyilvánulniuk, egy püspöki konferencián kellett megvédeniük vagy megtámadniuk az 1894-es egyházpolitikai törvényjavaslatot. A három fiatalból álló csapat szépen helytállt és végül a harmadik helyet szerezték meg. Jutalmuk az oklevelek és könyvutalványok mellett 60 felvételi pont az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen való továbbtanulás esetén. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában