Felfedezés

2024.04.24. 17:25

Szent Mihályt ábrázoló festmény került elő az Eged-hegyi kápolna kutatása során

Felsejlett egy másik festmény a Nagy Eged-hegyi Szent Kereszt-kápolna közösségi kutatása során megtalált Pietà-festmény alatt. A kép Szent Mihályt ábrázolja.

Heol.hu

Ahogy korábban már beszámolunk róla, a Nagy Eged-hegyi Szent Kereszt-kápolna közösségi kutatása során megtalált Pietà-festmény alatt egy másik műalkotás rejtőzik. Nemesné dr. Kis Tímea, aki a kutatás aktív résztvevője, elmondta, a festmény restaurálása jelenleg is folyamatban van a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, ennek keretein belül a szakemberek anyagmintákat vettek a festék- és alapozórétegekből, hogy azok keresztmetszetű csiszolatai segítségével pontosítani tudják az anyaghasználatra, készítéstechnikára, datálásra és az egyes rétegek egymáshoz való viszonyára vonatkozó ismereteket.

Szent Mihályt ábrázoló festmény került elő a Nagy-Eged-hegyi káponában
Szent Mihályt ábrázoló festmény került elő a Nagy-Eged-hegyi káponában
Forrás:  Beküldött fotó

A festményt restauráló hallgatók: Szőke Viola és Burinskaité Paulina lapunknak arról számoltak be, hogy a kép festékrétegeinek mikroszkópos vizsgálatakor a mintákon azonnal feltűnt, hogy a nagy számú festékréteg festéstechnikailag nem ésszerűen kapcsolódik egymáshoz: az alsó és a felső rétegek eltérő jellegűek, s köztük mindenütt egy barnás réteg húzódik. Ezt azzal magyarázták, hogy a Pietà alatt egy korábbi, másik festmény rétegei húzódnak, amiket a festő egy barnás alapréteggel fedett le, mielőtt nekifogott a ma látható kompozíció megfestéséhez. E hipotézis igazolására az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban nagy felbontású röntgenfelvétel készült a festményről. Ezen egyértelműen kirajzolódik a korábbi kép: a Sátánt legyőző Szent Mihály arkangyal ábrázolása. Ez a kompozíció a 18. században gyakori vörös alapozásra készült, a vásznat pedig megcsonkították a Pietà megfestése előtt. Ahogy a röntgenfelvétel segítségével láthatóvá vált, az arkangyal keresztben végződő lándzsával, másik kezében pajzsot tartva látható, amint éppen ledöfni készül a kígyók között hátrahanyatló Sátánt. A festmény restaurálásának eredményeiről a Dobó István Vármúzeumban május 27-re szervezett tudományos konferencián számolnak be restaurátorok; a kápolna kutatása a jövő héttől induló tervásatással folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában