Festmény

2023.10.19. 06:51

Fény derülhet a Nagy-Eged-hegyi oltárkép titkaira + fotók

A Nagy-Eged-hegyi Szent Kereszt-kápolna közösségi kutatása során megtalált oltárkép még izgalmas meglepetésekkel szolgálhat, ezekre fény derülhet, ha "megröntgenezik."

Heol.hu

Zajlik a munka

Forrás: Nemes Róbert/Heves Megyei Hírlap

 Az oltárkép restaurálása a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős hallgatóinak, Szőke Viola Borbálának és Burinskaite Paulinának a diplomamunkájaként zajlik. Nemesné Dr. Kis Tímea tájékoztatásából kiderül, hogy a hallgatók, illetve a tanszék- és témavezető Heitler András elmondása szerint a festmény alatt egy másik, nagy valószínűséggel nem azonos témájú festmény rejtőzik, ezért az oltárképet néhány héten belül röntgensugaras vizsgálatnak vetik alá, hogy megtudják, milyen volt az eredeti kompozíció. 

A restaurátorok egy feliratot is találtak a festményen: Johan Petrus Schmid(t) pinxit 1778, ami arra utal, hogy az 1776-tól épült Fájdalmas Anya (hatvani) temetőkápolnába készült a ma látható kép, de nagy valószínűséggel a hegyi kápolna főoltárképet festették át.

Az előzetes anyagvizsgálatok igazolták, hogy az alsó festmény is barokk, amit a teljes felületén újraalapoztak, aztán festették rá a mostani képet. Ez a ma látható kompozíció azért is érdekes, mert Krisztus öt szent sebén egy-egy lyukpár látható, ami arra utal, hogy azokat a kifolyó vért imitálva legnagyobb valószínűség szerint valamilyen nemesfémmel díszítették.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!