Kerüljük el a katasztrófát

2024.04.06. 11:00

Megfelelő tűzoltó készülékkel lehet csak útnak indulni

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a közelmúltban kigyulladt kamion esetről tett közzé videót egy videót. Céljuk a figyelem felhívása a megfelelő tűzoltó készülékek tartására.

Hornyák Réka

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Facebook oldalán tett közzé egy figyelemfelkeltő, informatív összefoglalót a megfelelő tűzoltó készülékek tárolásáról és beszerzéséről. A figyelemfelhívás oka többek között a közelmúltban felrobbant és hatalmas lángokkal égő kamion esetének elkerülése, mely az M3-as autópályán gyulladt ki. 

Hatalmas füst gomolygott az M3-as autópályán, amikor nemrég egy kamion kigyulladt
Hatalmas füst gomolygott az M3-as autópályán, amikor nemrég egy kamion kigyulladt
Forrás: Beküldött fotó

Mint olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság írása, teherautón, nyerges vontatón, mezőgazdasági vontatón, buszon kötelező tűzoltó készüléket készenlétben tartani. Fontos tudni azt is, hogy hol található a készülék, hogy probléma esetén rögtön használni lehessen. Kamion sofőrként pedig érdemes észben tartani, hogy a kis tüzet könnyebb eloltani, mint a nagyot, de ez csak akkor lehetséges, ha van arra alkalmas eszköz a kezünkben. 

Milyen járműben milyen tűzoltó készüléknek kell lennie?

  • Ha a jármű össztömege 3,5 tonna és 12 tonna között van, akkor legalább egy 6 kg-os ABC porral oltó tűzoltó készülék kell rá,
  • Ha 12 tonnánál nehezebb, akkor legalább egy 12 kg-os, vagy két 6 kg-os ABC porral oltó tűzoltó készülék kell rá,

Buszok esetében attól függ, milyen tűzoltó készülék kell, hogy hány ember szállítására alkalmas a busz:

  • 30 személyig egy 3 kg-os,
  • 31–100 személyig legalább egy 6 kg-os,
  • 100 személy fölött pedig legalább egy 12 kg-os, vagy két 6 kg-os ABC porral oltó tűzoltó készülék kell. 

Az ABC a tűzosztályokat jelzi, azt, hogy milyen tüzeket lehet vele oltani. Az „A” betű szilárd anyagok tüzét jelenti, a „B” a folyadékok tüzét, a „C” pedig gázok tüzét. 

A porral oltó tűzoltó készülék helyettesíthető például habbal oltó tűzoltó készülékkel is, ha az oltási teljesítménye megegyezik. Egy liter hab oltásteljesítménye nagyjából megfelel egy kg poréval. Így, ha a szabály például 6 kilogrammos porral oltó tűzoltó készüléket ír elő, az helyettesíthető egy 6 literes habbal oltóval. 

A tűzoltó készüléken elhelyezett nyomásmérő óra mutatójának a zöld tartományban kell lennie. Legalább évente egyszer ellenőrizni kell, hogy van-e a készüléken sérülés, jó-e benne a nyomás. Ha húsz évnél öregebb a tűzoltó készülék, az már nem tartható készenlétben. A veszélyes anyagot szállító járművekre speciális szabályok vonatkoznak. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában