Bükkszék

2020.10.21. 14:00

Jövőre a Nemzeti Színházban is tündökölhet a bükkszéki színjátszó csoport

Jövő év elején a Nemzeti Színház színpadán léphet fel a bükkszéki színjátszó csoport. A próbák már zajlanak. A Lúdas Matyi színművet állítják színpadra, profi színművész mentorálásával.

Az első találkozás a mentorral. A csoport lelkesen készül a fellépésre. Fotó: MW

Csupán egy jó kedvű közösségre, egy kis szórakozásra vágyott az a néhány bükkszéki lakos, akik tavaly döntöttek úgy, hogy megalakítanak egy kisebb színjátszókört. Péntek Zoltánné a csoport vezetője portálunk érdeklődésére elmondta, tíz-tizenöt, különböző életkorú ember alkotja a lelkes kis csapatot, akik minden hétfőn a faluházban találkoznak és készülnek kisebb-nagyobb produkcióval a helyi ünnepekre, rendezvényekre. – Kissé meglepődtünk, de nagyon megörültünk a hírnek, hogy idén a megyében mi képviselhetjük az amatőr színjátszókat a Pajtaszínház Programban.

Jövő januárban állhatunk színpadra Budapesten a Nemzeti Színházban a többi megye csoportjaival. A Lúdas Matyi színműre esett a választásunk. A szereposztás már megtörtént és az első olvasó próbákon is túl vagyunk. A Magyar Teátrumi Társaság által javasolt színész-mentorunk Nagy Adrienn, az egri Gárdonyi Géza Színház színésznője sokat segít a felkészülésben. Nagyon jó a hangulat, bízunk benne, hogy sikerünk lesz – fogalmazott.

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság Pajtaszínház Programját az idén hatodik alkalommal szervezik meg. Heves megyét tavaly az ivádi Hétszínvirág Diákszínjátszó Kör tagjai képviselték a projektben, akik fergeteges sikert arattak előadásukkal. A budapesti, országos szemlén a századik előadást ez a csapat adhatta elő. R. Kipling: Dzsungel könyve című darabjának feldolgozását vastapssal díjazta a közönség idén januárban. Az előadásban nemcsak ivádi, hanem a környéken élő – erdőkövesdi, pétervásárai, fedémesi – fiatalok is részt vettek. A jelmezeket a szülők készítették. A fővárosi bemutatóra különbuszt is szerveztek a lakosságnak. Az alkotó közösség, bár tagjai részben kicserélődtek, azóta is működik, s a falu jelesebb ünnepein rendszeresen fellépnek alkalomhoz illő összeállításaikkal.

Az első találkozás a mentorral. A csoport lelkesen készül a fellépésre. Fotó: MW

A Pajtaszínház Programot azzal a céllal hívták életre, hogy valamennyi megye egy-egy helységében új színjátszó csoportok jöjjenek létre, s hogy a településeken az amatőr színjátszó tevékenység színesítse a helyi kulturális életet, színházi, közösségi élményhez juttassák a lakosokat.

A projektbe megyénkben először 2016-ban Domoszló kapott felkérést, majd az atkáriak, a vámosgyörkiek, tavaly pedig az ivádiak kapcsolódhattak be.

Bükkszéken a faluházban nemrégiben találkozott először a csoport a művész mentorral. Az első foglalkozás játékos gyakorlatokkal egybekötött bemutatkozással és vidám ismerkedéssel telt. A darab kiválasztásakor megegyeztek abban, hogy lehetőség szerint valamilyen vidám, több korosztály számára kellemes szórakozást nyújtó művet keresnek. Így esett a választás a Lúdas Matyira.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!