Az Egri Bor Ünnepe

2022.07.07. 20:52

Elkezdődött Eger legnagyobb borgasztronómiai fesztiválja az Érsekkertben + fotók

Molnár Helga

Kóstoló a finom egri nedűből. Már az első napon sokan látogattak ki az Érsekkertbe az eseményre

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Ettől az évtől kezdve az Egri Bor Ünnepe veszi át a nyári programkínálatában az Egri Bikavér Ünnep helyét. A július 7. és 9. között rendezendő borünnep neve új, de a tartalom és a forma a régi. Az Egri borvidék legjobb borait kóstolhatják a rendezvény látogatói és a környék legjobb éttermeinek csúcsséfjei készítik a finom nedűkhöz kreált egyedi ételkülönlegességeket.

A kulináris élményeken kívül két színpadon ingyenes koncertek kínálnak remek kikapcsolódást. Ebben az évben az Egri Bor Ünnepén többek között zenél meglepetés vendégeivel a Jazz Steps Band, fellép az Esti Kornél, fergeteges partyval készül DJ Dominique, a Bor-Bár című műsorban pedig közösen koncertezik Báder Mari, Orsovai Reni, Majsai Gábor, Varga Viktor, akiket a Gonda Music Band kísér.

A csütörtöki ünnepélyes megnyitó Balogh András színművész különleges előadásával indult, majd Tarsoly József egri hegybíró köszöntötte a megjelenteket.

– Reméljük, hogy ez a három nap ismét sokaknak a viszontlátás öröméről, a könnyű ölelésekről és az önfeledt szórakozásról szólhat. Ehhez nincs is jobb társ, mint az egri és környékbeli borászok kincse, amelyet, reméljük, hogy még nagyon sokáig kóstolhatunk minden nyáron együtt, itt, az Érsekkertben, ettől az évtől kezdve az Egri Bor Ünnepén – emelte ki. Elmondta, a rendezvény vendége a bükki borvidék, amely nagy fejlődésen ment keresztül.

Mirkóczki Ádám polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, nagy öröm, hogy újra itt, megújulva, de a régi tartalommal láthatják vendégül az ideérkezőket.

– A szórakozás és az önfeledt kikapcsolódás mellett legyünk büszkék Eger múltjára, történelmére, kiválóságaira, a fantasztikus boraira – tette hozzá. Mint kijelentette, meg kell becsülni azokat, akik rengeteget tettek a borvidékért.
– A mai nap rávilágíthat arra, sokat kell tenni azért, hogy a kihívásokra válaszokat találjunk, a nehézségeket leküzdjük. Köszönöm mindenkinek, aki a szőlőtermesztésben dolgozik, s kellemes kikapcsolódást kívánok! – hangoztatta.

Dr. Pajtók Gábor, a megyeszékhely és térsége országgyűlési képviselője arról beszélt, az itt élők tisztelik a borkultúrát, s ennek ápolására alkalmat kínál Gárdonyi Géza is.

– A borászok arra jutottak, hogy az íróról elnevezett bort készítenek, ezt az összefogást pedig egy nemes gondolat hatja át, hiszen a készülő borok árbevételét részben a Gárdonyi emlékház felújítására fordítják. Az emlékbort augusztus 13-án mutatják majd be – részletezte.

Légli Ottó, A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke közölte, jó érzéssel érkezett a borünnepre, korábban, húsz évvel ezelőtt is járt már itt, s példaértékűnek tartja a rendezvény fejlődését, megújulását.

– Az egri borvidéken látható, hogy jól működik a borász közösség, a megfelelő szakmai háttér is rendelkezésre áll, többekkel intenzív kapcsolatban állok, s látjuk, hogy folyamatosan jól fogalmazzák meg a célkitűzéseket. Mindez tükröződik a borünnep nívóján is – húzta alá. Hozzátette, az előttünk álló időszak a hitelességről szól majd.

A köszöntők után díjakat adtak át. Így 2021 egri szőlőtermelője Ferenczy Ákos András, az év bortermelője dr. Gál Lajos, az év borgasztronómusa pedig Flaskay István lett. Ezek után ismertették az Egri Borvidéki Borverseny eredményeit is. Erre 29 borászat 169 borral nevezett hét kategóriában. Elhangzott, hogy két nagy aranyérem, 55 arany-, 77 ezüst- és 21 bronzérem született, a kategóriagyőztesek pedig oklevelet kaptak.

A borünnep hivatalos megnyitása után két koncert színesítette még az estét, jöhetett az önfeledt szórakozás.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!