Michelin Guide

2022.11.04. 20:00

Óriási az öröm Egerben és Poroszlón a Michelin-elismerések után

Hatalmas elismerésben részesült két megyei étterem.

M. H.

Macsinka János az Egri Bikavér Gálaesten

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Először jelentetett meg étteremkalauzt Magyarország egészéről (National Selection of Hungary) a Michelin Guide francia étteremkalauz, mely csillagokat és különböző elismeréseket is kiosztott csütörtökön.

Az egri Macok Bisztró a kiváló ár-érték arányú éttermeknek járó Bib Gourmand díjat kapta meg.
Macsinka János séf-tulajdonos portálunk érdeklődésére pénteken elmondta, ez a legmagasabb elismerés az étterem életében.
– Ezzel a legjobb vidéki éttermek közé léptünk, hatalmas elismerés ez számunkra. Az volt a célunk, hogy kapjunk egy Michelin ajánlást, ezt most túlszárnyaltuk – mondta.

Kiszolgálás az egri Macok Bisztróban
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A Michelin Guide azt írja az étteremről, hogy ezt a világos, színgazdag bisztrót országszerte ismerik az ételek szerelmesei, és a Macok természetesen ki is érdemelte a hírnevét. A családi éttermet professzionálisan irányítja a barátságos csapat. A menü igazán vonzó keveréke a magyar és mediterrán fogásoknak. A klasszikus ízek uralkodnak az ételeken, de modern köntösben, a marhagulyásukat pedig nem szabad kihagyni.

Ám nemcsak az egriek örülhettek, díjazták a poroszlói Graefl Major Kétútközt is, a fenntartható gasztronómiáért járó Zöld Csillag díjat kapták. Szerencsés Györgyi társtulajdonos megkeresésünkre elmondta, még mindig alig hiszik el, hogy ez megtörtént velük.
– Már az is megtiszteltetés volt, hogy elhívtak a gálára, és szerepelhetünk a Michelin Guide-on. Ez viszont ennél sokkal több, a közös munka eredménye a díj. A Zöld Michelin csillagot idén osztották ki először, ezt azok, az élvonalba tartozó vendéglátóhelyek kaphatják meg, amelyek sokat tesznek a fenntarthatóságért, vagyis a kulináris élmények mellett a környezetvédelem terén is példamutató a működésük – tette hozzá.

A poroszlói Graefl-kastély 
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A Michelin Guide méltatásában azt írja, tíz hektárnyi kert és földbirtok veszi körbe ezt a nagyszerűen felújított szecessziós kúriát. Helyben nevelik, termelik, tenyésztik a felszolgált ételek alapanyagait. Ha most van szezonja valaminek, akkor meg fogod találni az étlapon, a gyümölcsök és zöldségek pompás választékától kedzve egészen a vadhúsokig. Maguk készítik elő a saját húsáruikat, a saját gabonájukat használják a kenyerekhez, és a sörük is kézműves. Mindemellett meg is lehet szállni ezen a káprázatosan békés helyen.

Mi alapján és hogyan értékelik az éttermeket?

A Michelin-ellenőrök névtelenül járják az éttermeket, és az ételt értékelik a tányéron. A hely stílusa, az esetleges viselkedési és öltözkedési szabályok nem játszanak szerepet a pontozás során. Ahhoz, hogy az ételek minőségét teszteljék, átfogó képet kapjanak, többször is visszajárnak egy-egy helyre, és van, hogy hétköznap, máskor hétvégén, ebéd- vagy épp vacsoraidőben érkeznek. Mint mondják, innovatív és hagyományos konyhát vivő éttermeket is díjaznak, az sem számít, hogy menüs vagy à la carte a kínálat. Csillagaik és ajánlásaik azt jelentik, hogy „ezek az éttermek a legjobb fogásokkal várják a vendégeket, akiknek kimagasló kulináris élményekben lehet itt részük”.

A Micheling Guide az alábbi kritériumok alapján értékeli az éttermeket:

  • hozzávalók minősége
  • ízharmónia
  • konyhatechnikai tudás
  • hogyan jelenik meg a séf személyisége a „tányéron”
  • és hogy mennyire konzisztens, állandó a fogások minősége mind az étlapon, mind a különböző évszakokban, szezonokban.

A csillagok jelentése

Az, hogy hány csillagos egy étterem, más-más üzenetet, jelentést hordoz.

1 csillag: az adott étterem nagyon jó a kategóriájában, kimagasló minőségű hozzávalókat használ, magas színvonalon, jó ízharmóniákkal
2 csillag: az adott étterem kiváló konyhát visz, ha a környéken jár, érdemes felkeresni, ugyanis megér egy kitérőt. A tényérok tükrözik a séf személyiségét és tehetségét, a fogások finomak és művésziek
3 csillag: az étteremben kiemelkedő ételeket főznek, és önmagában is megér egy utazást. A főzést művészi szintre emelték, a fogások arra hivatottak, hogy klasszikusokká váljanak, a séf pedig a szakma csúcsát képviseli.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!