Kitüntetés

2023.03.16. 14:42

Rangos állami kitüntetést kapott Pálosvörösmart díszpolgára

Dr. Dobróka Mihály, a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át nemzeti ünnepünkön.

Sz. Sz. I.

Dr. Vitályos Eszter, Csák János és dr. Dobróka Mihály

Forrás: Kulturális és Innovációs Minisztérium

Dr. Dobróka Mihálynak a műszaki tudomány doktorának, a Miskolci Egyetem professor emeritusának március 14-én a Pesti Vigadóban adta át Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és dr. Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a rangos elismerést. 

Az egyetemi professzor 2020-ban díszpolgári címet kapott Pálosvörösmart önkormányzatától. Az akkori méltatásában olvasható:

Dr. Dobróka Mihály 1948. április 10-én született Gyöngyösön. Általános iskolai tanulmányait Pálosvörösmarton végezte, majd a gyöngyösi Vak Bottyán János Gimnáziumba iratkozott be, ahol 1966-ban érettségizett. Ezután egy évig a Székesfehérváron a Videoton gyárban volt rádió- és tévéműszerész ipari tanuló. Tanulmányait a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen folytatta, ahol 1972-ben fizikus diplomát szerzett. 1972 szeptember elsejétől a Miskolci Egyetemen dolgozott különböző beosztásokban. 1997-ben Göncz Árpád köztársasági elnöktől professzori kinevezést kapott az egyetem geofizikai tanszékére, amelynek 15 éven keresztül vezetője volt. 2004 és 2013 között a Miskolci Egyetem tudományos- és nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese. 

Egyetemi doktori címet az Eötvös Loránd Tudományegyetemen kapott 1976-ban. 1996-ban a Magyar Tudományos Akadémia Doktori Tanácsa a műszaki tudomány doktorává nyilvánította. 2013-ban a Miskolci Egyetem díszpolgárává fogadta, 2020-ban pedig tiszteletbeli doktori címet adományozott részére. 

A geofizikai kutatómódszerek fejlesztése terén kifejtett tudományos munkásságának eredményeit 195 publikációban tette közzé, melyeknek elismerést jelzi, hogy azokra 792 publikációban hivatkoztak hazai és nemzetközi szakemberek. Az általa kifejlesztett eljárások a geofizika mérnökök képzésének tananyagába is bekerültek. Egyetemi oktató munkájának elismeréseként 2015-ben Eötvös József díjat kapott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!