Jubileum

2023.09.26. 17:45

Hangokkal ajándékoztak: fergeteges koncertet adtak a 60 éves egri szimfonikusok

Már a bevonuláskor tapsvihar fogadta a 60. születésnapját ünneplő Egri Szimfonikus Zenekart hétfőn este, a Gárdonyi Géza Színházban tartott jubileumi koncerten. Később a hangulat csak fokozódott, és ebben Banda Ádám hegedűművész virtuóz játékának is szerepe volt.

Palágyi Edit

Banda Ádám (balra) hegedűművész és Szabó Sipos Máté a koncerten

Forrás: Vozáry Róbert

- Mélyen meghat, hogy itt állhatok a zenekar előtt, amely 60 éve töretlenül szolgálja a várost. Ám önök nélkül a zenekar már nem volna - szólította meg a közönséget Szabó Sipos Máté, a szimfonikusok vezető karmestere, aki már 27 éve dirigálja az egri zenészeket. Felidézte: a nemrégiben megnyílt kiállítás anyagából is kiderült, milyen gazdag emlékekben az elmúlt 6 évtized. Ennyi idő telt el ugyanis azóta, hogy Farkas István és Rezessy László álma valóra vált, és megalakult a zenekar. Jó alkalom volt a születés nap estéje arra, hogy emléklapot kapjanak azok, akik sokat tettek hozzá a 60 év sikeréhez: Bereczki Vilma például, aki az alapítótagok közt volt anno, és ma is aktívan muzsikál. A kulturális egyesületük korábbi elnökei is emléklapot kaptak, így Papp János, Kovács Gábor és Gulyás László is. Nyeste Erzsébet koncertmester sem maradt ki a sorból, sőt, végül ő is átadott Szabó Sipos Máténak egy emléklapot.  

Fantasztikus hangulatot varázsolt a zenekar
Forrás: Vozáry Róbert

- Egy városnak szüksége van egy ilyen nagy múltú és nagy tudású zenekarra. S nekünk az a dolgunk, hogy segítsük és támogassuk őket - emelte ki ugyancsak a színpadon Mirkóczki Zita, az önkormányzat kulturális, idegenforgalmi és szociális bizottságának elnöke, mielőtt boldog születésnapot kívánt az ünnepeltnek.    

- Mi csak a hangokkal tudunk ajándékozni - mondta szerényen Szabó Sipos Máté, de ez épp elégnek bizonyult a zajos sikerhez. A telt házas születésnapi koncert darabjait - Wagner Nürnbergi mesterdalnokok nyitányát Paganini I. D-dúr hegedűversenye követte, majd Dvorák Újvilág szimfóniája következett - végig vastaps honorálta. Így méltán jöhettek a ráadások: Banda Ádám fantasztikus hegedűjátékát hangos tetszésnyilvánítás követte. Majd meglepetésként Gémesi Géza, az együttes korábbi karnagya vette kezébe a karmesteri pálcát, és a régi tagokkal kibővített zenekar Kodály Háry János daljátékából adott elő, megkoronázva az estet.      

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában