Kiállítás

2023.09.27. 21:45

Hatvanban megnyílt a sajátos színvilágú festő, Rippl-Rónai alkotásaiból összeállított tárlat

Hatvanban szerdán délután megnyílt a Rippl-Rónai József munkáit bemutató kiállítás. A mintegy kilencven alkotást az év végéig tekinthetik meg a látogatók.

Tari Ottó

Megnyílt a Rippl-Rónai kiállítás Hatvanban

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Ismét képzőművészeti csemegével várja a látogatókat Hatvanban a Kossuth téri Hatvany Lajos Múzeum. Néhány évvel ezelőtt Munkácsy Mihály festményeit tekinthették meg ugyanitt a látogatók – igaz, annak a tárlatnak a „menetrendjét” némiképp átírta a világjárvány –, most pedig egy másik jeles magyar festő, Rippl-Rónai József képei kerültek a falakra.

A tárlat anyagát a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumból szállították a Zagyva-parti városba, ahol a múzeum felkészült az alkotások fogadására. A nagy értékű képeket és a festő személyes tárgyait a klímarendszerrel és párátlanító berendezésekkel, valamint speciális világítással felszerelt kiállítótermekben helyezték el. Bemutatják a 19. századi alkotó egyik leghíresebb, a Tavaszi munkák című festményét is. A kiállítás egyik fontos szempontja, hogy kronológiai sorrendben helyezik el az öt teremben a műtárgyakat.

A Rippl-Rónai kiállítás megnyitóján Horváth Richárd polgármester, Kökény Ferenc, a Hatvany Lajos Múzeum igazgatója és Pál-Simon Kornélia művészettörténész-muzeológus ajánlotta a látogatók figyelmébe a tárlatot, amely december végéig fogadja az érdeklődőket.

– A nemzetközi jelentőségű tárlat Kaposvárról érkezett Hatvanba, a gyűjteményt csak szigorú feltételekkel és kivételes esetekben adják kölcsön, ennek ismeretében is egy fontos lehetőség ez a kiállítás. Hatvan az első nem megyei jogú város, ahol láthatóak ezek a képek – mondta Horváth Richárd. Hozzátette: egy város akkor igazán erős, ha a stabil gazdálkodása mellett a kulturális élete is kiemelkedő.

– Három éve megfogalmaztuk, hogy Hatvanban szeretnénk nemzetközi szinten is jelentős tárlatokat rendezni. Így érkeztek városunkba a Munkácsy-képek, most pedig Rippl-Rónai József alkotásai. Ez egy újabb kultúrtörténeti mérföldkő településünkön – jelentette ki az önkormányzat vezetője.

A kaposvári múzeumi küldöttség Szita Károly ottani polgármester üdvözletét is tolmácsolta. Rippl-Rónai ugyanis a dél-dunántúli városban született 1861-ben, s ugyanott halt meg 1927-ben. A poszt-impresszionista és szecessziós törekvések legjobb magyarországi képviselőjeként tartják számon. Festészetére gazdag színvilág, stilizáló vonalak és dekorativitás jellemző. Kialakított egy sajátos stílust, amit „kukoricásnak” nevezett, az olajfestéket vattaszerűen, foltonként hordta fel kartonpapírra. Nevéhez mintegy tízezer mű köthető, azonban ezek egy része mára már megsemmisült, sok képe pedig Amerikában vagy ismeretlen helyen van. A festészeten kívül üvegablakok tervezésével és készítésével is foglalkozott. Érdekesség, hogy 2021-ben egy árverésén az Elegáns úriasszony a kertben című képe kiemelkedő, 95 millió forintos áron kelt el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!