Lovassport

2023.09.30. 18:25

Szoros futamok, bukások és szakadt istráng a Nemzeti Vágta első napján Szilvásváradon + fotók

Megkezdődött szombaton a Nemzeti Vágta Szilvásváradon. Az előfutamokban ragadtak a hevesi résztvevők a szilvásváradi eseményen.

Tóth Balázs

Már szombaton pazar volt a hangulat Szilvásváradon

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Szombat délután szép időben kezdődött a program, előbb megnyitó ünnepséget tartottak bevonulással és eskütétellel, majd belevágtak az előfutamok sorozatába. A vártnál gyorsabbak egyébként az egyes futamok, így nincs csúszás az előzetes programban, hanem előbbre is járnak már fél órával a pályakarbantartások ellenére. Voltak szorosabb vágták és nagy különbségű győzelmek, sőt, lekörözések is, mivel repülőrajt van, és nem várnak be mindenkit a kolomppal, így már a startnál akár ötven méteres hátránnyal indultak lovasok.

A nap versenyét Farkaslaka és Keszthely lovasai vívták egymással, sokszor előzték egymást a futam közben, végül Farkaslaka nyert célfotóval (11 századmásodperccel). Mivel azonban nem ez volt a leggyorsabb futam, és a másodikok közül csak egy jut tovább idővel, így Keszthely párosa búcsúzott a további küzdelmektől. A leggyorsabban egyébként Kecskemét lovasa teljesítette a négy kört a szilvásváradi stadionban, 99,06 másodperc kellett neki ehhez, jó 5-10 másodperccel gyorsabb volt, mint más futamgyőztesek. Az időeredménnyel továbbjutó Ácsteszér ebben, a nyolcadik futamban lett második 100,19 másodperccel, sokkal jobb idővel, mint az összes többi első helyezett.

Kitettek magukért a lovasok
 Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Heves megyei településeket képviselő lovasoknak nem sikerült a továbbjutás a középfutamokba, hiszen a Szilvásváradot képviselő Nyéki Levente a futamában a harmadik (ez a futam közepes tempót hozott, nagy meccs volt a második helyért). A hatvani zászló alatt vágtázó Vaka István pedig második lett előfutamában (ideje elmaradt a szilvásváradi lovasétól, az iram nem volt erős).

Nem jött ki a lépés a római kocsikkal rendezett fogatvágtában a Szilvásváradi Ménesnek sem, a harmadik előfutamban a házigazdák a négyszeres győztes Sütvényi Ménes színeiben induló, négyszeres győztes (és 74 éves) Tieger Endrével kerültek össze, de nem ez számított, hanem az, hogy ifj. Galbács Ferenc fogatában fél kör megtétele után elszakadt az istráng, így föladta a versenyt.

Az izgalmakat két esés fokozta, amikor a mentők is a pályára vonultak, az egyik kishuszár és egy felnőtt vágtában hagytak el lovaik egy-egy résztvevőt, bár a lovak teljesítették a távot, sőt, egyikük első helyen ért célba, eredményük természetesen nem számított.

A nap folyamán volt még kocsitoló verseny, valamint huszár, ördöglovas és ménes bemutató is.

A szombati napra kisebb volt az érdeklődés, előzetesen is tudni lehetett, hogy a vasárnapi futamokkal ellentétben nem lesz telt ház, de a délután közepén beborult és egy kis eső is esett, ezért többen hazaindultak, a lelátó fele üresen maradt. Aki azonban kitartott, az buzdítja a neki szimpatikus lovasokat.

Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató az MTVA élő bejelentkezésekor elmondta, tudják kezelni a tömeget, jó a hangulat. Mint mondta, sok esélyes továbbjutott az előfutamok alkalmával, de néhányan el is véreztek. A Nemzeti Vágtának országimázs feladata van, idén pedig változott nem csak a helyszín, a szabályzat is, hiszen magyar tenyésztésű lóval lehet indulni. Kifejtette, a felnőttek versenyén a 16 középfutamba jutott versenyző közül négy jut majd a döntőbe, a kishuszároknál szintén 16-ról szűkítik 4-re a finálé mezőnyét. A fogatvágtán a három előfutam nyertese küzdhet majd a döntőben az elsőségért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!