Hitélet

2023.10.01. 13:41

Aranykereszt ragyogott a szentkúti forrás vizében, csodás gyógyulások is történtek

Legendák és csodák fűződnek a szenkúti kegyhely történetéhez, a gyógyulásokról a hálás hívek táblái is mesélnek Mátraverebélyben.

Heol.hu

A szentkúti kegyhely

Forrás: Hegedűs Márk/Nógrád Megyei Hírlap

Számos legenda élteti a hitet, hogy Mátraverebély-Szentkút valóban szent hely, ahol csodás gyógyulások is történtek. 

A nemzeti kegyhely Facebook oldalán most ezekből tesznek közre néhány szép történetet. Az első legenda szerint 1091-92-ben Szent László király lovának patája nyomán fakadt az első forrás ezen a környéken. A legenda úgy tartja, Szent László a kunok ellen harcolt, azonban az ellenség bekerítette és egy völgybe szorult. A király egy szakadékot átugratván az első lópata földre érkezése alkalmával víz szivárgott ki a földből. A király bárdjával kiszélesítette, és forrás tört elő - írják.

Nemzeti kegyhelyünk mellett különleges látnivaló kínálkozik: a Szent László-hasadék, melyhez egy hangulatos patak menti sétaúton juthatunk el.

Ugyancsak különleges eset volt, amikor 1700-ban aranykereszt ragyogott fel a szentkúti forrás vizében. XI. Kelemen pápa kivizsgáltatta az eseteket, és az azóta megtörtént gyógyulásokat, melyek valódiságát elfogadta. Majd 1701-ben a hívők ezrei előtt jelent meg a Boldogságos Szűz, a trónján ülve és a kis Jézust tartva a karjaiban. Később, 1714-től Lukovics Márton kisterenyei plébános feljegyzi ezen csodás eseteket.

Egy 1714-es irat szerint egy néma pásztorfiú vizet keresvén lemaradt apjától, amikor megjelent a Szűzanya neki és egy lópatkójú mélyedésre mutatott, ahol víz csillant fel. Szomját oltotta és apja után kiáltott – meggyógyult némaságából. Ennek okán 1195-ben Szentkút lett a neve, a helyet szentnek nyilvánították. Ezt a csodás gyógyulást pedig a Szent Szűznek tulajdonították. Ennek hatására kezdődtek meg a zarándoklatok is, melyek máig tartanak.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!