Biros, Fodor, Madaras, Szécsi

2023.05.01. 09:42

Olimpiai bajnokok Egerben: A nemzet aranyai tanulságai túlmutatnak a vízipólón, a sporton + fotók

Április 20-tól tekinthető meg a mozikban A nemzet aranyai című mozifilm. Az alkotást vasárnap délután különleges körülmények között láthatta az egri közönség az Agria Moziban: négy, összesen 11 olimpiai aranyérmet nyert, egri kötődésű vízilabda játékossal beszélgethettek a vetítés után.

Sike Sándor

Olimpiai bajnok pólólegendák A nemzet aranya egri közönségtalálkozóján

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

A film rendezője, Zákonyi S. Tamás moderálta közönségtalálkozón – a bemutatásuk sorrendjében – Fodor Rajmund, Madaras Norbert, Szécsi Zoltán és Biros Péter fejtette ki gondolatait és válaszolt a közönség kérdéseire is. Tőlük elsőként a film alkotója kérdezett, mégpedig utalva egy az Eurosport honlapján közzétett podcastra, amelyben valaki azt fejtegette, hogy vannak hiányosságai az alkotásnak.

– A film valamennyi változatát, a három órásnál is hosszabb verziót is láttam. Fel is tettem magamnak a kérdést, hogy most akkor ebből mi lesz kivágva. Ugyanakkor a mozi két és fél órás lett, s így is minden benne maradt, nincs hiányérzetem – mondta Fodor Rajmund.

Így komplett az alkotás, ahogy van. Ezt már Madaras Norbert fejtette ki. A filmben megörökített történések kapcsán azt is elmondta, hogy nem volt mindig szép és jó minden. Ugyanakkor nem gondolta volna – hiszen 12 év, s nagyon jól tudják, hogy mennyit beszélgettek a készítők velük –, hogy ilyen jól meg lehet csinálni.

– Megálmodtad, hittél bennünk. Köszönjük neked Tamás! Az pedig természetes, hogy mi máshogy állunk ehhez a filmhez mint a nézők – fogalmazott.

Ez a "Köszönjük neked Tamás!" mondat aztán a többi olimpiai bajnok visszaköszönő mondata lett a beszélgetés során. Olyannyira, hogy egy idő után a rendező megjegyezte, hogyha még egyszer valaki ezt mondja, feláll és otthagyja a beszélgetést. Zákonyi S. Tamás egyébként már Madaras köszönetét követően a film vágóinak hatalmas mennyiségű és kiválóan elvégzett munkáját dicsérte, hozzátéve: 200 óránál is több volt a nyersanyag, amivel dolgozni kellet.

– Egyébként meg amit kivágunk egy filmből, az soha nem hiányzik – idézte az egyik kiváló vágó szavait a rendező már Biros Péternek válaszolva, aki a mi hiányzik a filmből kérdésre visszakérdezett: "Neked mi hiányzik belőle Tamás?"

Biros egyébként elárulta, hogy ő maga akkor látta először az alkotást, amikor annak a premierje volt.

– Nem gondoltam volna, hogy ilyen színes lesz. Szárazabbra számítottam, mint egy Martini, de olyan lett, mint egy édes bor – mondta Biros Péter.

– Ez a film nem hagy leülni. Te ebben hittél, mi pedig tebenned. Olyan szinten visszarántott minket ez az alkotás ebbe a 12 esztendőbe, hogy azt leírni nem lehet. Végig motoszkált az is bennem, hogy fogalmam sincs, ötletem sincs, hogy miként lehet ebből majd filmet csinálni – fogalmazott Szécsi Zoltán.

Fodor Rajmund mindehhez hozzáfűzte, hogy benne sorakoztak a kételyeket sem nélkülöző kérdések a készítése idején. Aztán a tanulságot is levonta: sport témájú filmet, ilyen jót Magyarországon még nem készítettek.

– Ha valaki akar egy filmet csinálni, eldönti, hogy mit akar. Én ilyet akartam, nem hiányzik semmi – reagált végül a rendező is saját, a beszélgetés elején a sportolóknak feltett kérdésére.

Madaras Norbert szerint az a legnagyobb érdeme az alkotásnak, hogy átjött miként működhet valami jól, ilyen hosszú ideig, és ez túlmutat a vízilabdán, de a sporton is. Egyébként Madarasnak ehhez a gondolatához egy néző felvetésként, de kérdésként is megfogalmazta, hogy nem kellene-e ezt a filmet tantervi anyaggá tenni a középiskolákban, esetleg az általános iskola nyolcadik osztályában, hiszen olyan fontos üzenetei vannak.

A rendező Molnár Tamás neki küldött üzenetét említette itt. Azzal hívta fel Tamás, hogy egy szegedi iskola egyik matek – nem testnevelés! – tanára azt ígérte diákjainak, hogy mindenki kap egy ötöst, aki megnézi a filmet.

– Fontos szándék volt megmutatni, hogy mi van a sikerek mögött. A sportemberi nagyság nem is az első a sorban a tanulságok között. A filmen szerintem átjön, hogy a nagybetűs ego félretételével bármi megcsinálható. Sokan felvetették, hogy London miért nincs a filmben. Azért maradt ki, mert én a happy endben hiszek – mondta a rendező.

Fodor Rajmund szerint – akitől az exatlonos szereplését is kérdezték a közönség soraiból – azért is nagyszerű, hogy elkészült ez a film, mert a mi korosztályunk ugyan tudja kik vagyunk, de a fiatalabb generáció nem nagyon tud rólunk semmit.

– Így válik lehetségessé, hogy visszatérhetek Exatlon Rajmundból Fodor Rajmundba – mondta.

A beszélgetés nem nélkülözte a személyes momentumokat sem. Madaras Norbert például a nézők soraiban ülő édesanyjának mondott köszönetet, illetve megemlítette az ugyancsak a közönség tagjait gyarapító egri vízilabda törzsszurkolót, akiben nevelőedzőjét is tisztelheti, s aki azzal is elhíresült, hogy belesípolt az athéni olimpia döntő mérkőzésébe. Biros Pétertől pedig azt kérdezték, hogy akkor is lehetett volna-e olimpiai bajnok, ha ifjú korában a két általa űzött sportág közül a kézilabdát választja.

A kérdésre – némi töprengés után – a háromszoros olimpiai bajnok válasza egy tömör nem volt. Később aztán felsorolta azokat az érveket is, amiért abban a "szárazföldi sportágban" megragadt volna a középszerűség szintjén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában