Kerékpársport

2023.06.26. 09:30

Ismét országúti országos bajnok az egykori egri egyetemista

A Valter Attila, a Jumbo-Visma bringása másodszor lett bajnok.

HEOL

Valter Attila ezúttal Pannonhalmán ünnepelhetett

Forrás: Beküldött fotó

Június 25-én vasárnap, Pannonhalma és környéke adott otthont az elit női és férfi országúti országos bajnokságnak. Délelőtt a hölgyek viadalával kezdődött a program, a lányokra 5 db 16,8 kilométeres nagy kör és másfél 5,8 kilométeres kis kör, azaz 91,2 kilométer várt, míg a férfiak 9 db 16,8 kilométeres nagy kört és három és fél 5,8 kilométeres kis kört, vagyis 170 kilométert teljesítettek - derült ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményből.

Nyugodt tempóban kezdett a hölgyek mezőnye, melynek élén többnyire Vas Kata Blanka (Team SD Worx) diktálta a tempót, akinek időnként Jordán Dorka (Grouwels-Watersley) segített be. A nagy köröket együtt teljesítette a csoport, majd az apátsághoz vezető 940 méter hosszú, helyenként 15 százalékos meredekséggel bíró emelkedőn Vas elindult, a többiek pedig nem tudták tenni rá a kereket. Innen pedig már nem is volt kérdéses a viadal végkimenetele, Vas Kata Blanka sorozatban negyedszer nyerte el a bajnoki címet, mögötte Zsankó Petra (Massi-Tactic) lett a második, míg Jordán Dorka a harmadik.

Érdekesen indult a férfiak versenye, szinte azonnal ellépett egy öt fős sor, akikhez nem sokkal később Fetter Erik (EOLO-Kometa) és az egri egyetem korábbi hallgatója, Valter Attila (Jumbo-Visma) ugrott fel. Viszont ezt a próbálkozást megfogta a főmezőny, ám a címvédő Valter nyughatatlan volt, így Karl Ádám (Epronex-Hungary) társaságában ismét megindult.

A duó előnye bő ötven másodpercnél tetőzött, majd mintegy hetven kilométer megtétele után kissé váratlan módon, Nagy Bendegúz (Epronex-Hungary) és Rózsa Balázs (Epronex-Hungary) csatlakozott – bár utóbbi nem sokkal később leszakadt –, így mögöttük érthető módion a magyar kontinentális sor kerekesei már nem dolgoztak, a többieknek kellett összefogniuk az üldözésben.

Hatvan kilométerre a céltól Nagy Bendegúz is megadta magát, de Karl Ádám sem tudta már tartani a tempót a Jumbo-Visma profijával. A kis kört közel két perces fórral kezdte Valter, miközben mögötte Dina Márton (ATT Investments), Fetter Erik (EOLO-Kometa) és Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) triója küzdött a dobogós helyekért.

Valter Attila szárnyalt az apátság felé vezető emelkedőn, s végül közel két és fél perces előnnyel nyerte meg 2022 után 2023-ban is az országúti országos bajnokságot. Mögötte Dina Márton lett a második, aki az utolsó előtti körben hagyta faképnél riválisait, míg harmadikként Fetter Erik ért célba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában