Kézilabda

2023.11.01. 15:52

A QHB-Eger kapusai élik a mérkőzéseket

Nyolc forduló alatt 95 lövést és 8 hétméterest hárított a Marczika Barnabás, Ágoston Áron duó a férfi NB I.-ben. A két egyaránt 22 éves kapus teljesítményével jelentős mértékben hozzájárult az újonc QHB-Eger remek szezonkezdetéhez.

Sike Károly

György Gábor (felül) bő egy éve vette a szárnyai alá az ifjú kapusokat

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Mindkét hálóőr ég a bizonyítási vágytól – világított rá a parádés teljesítmény egyik legfőbb kiváltó okára a QHB-Eger kapusedzője, György Gábor. – Profi mentalitással edzenek a hétköznapokban, hogy aztán a mérkőzéseken learathassák a munka gyümölcsét. Érezhetően élvezik a légkört, az élvonalbeli küzdelmek nyújtotta kihívást, az egri szurkolók példa nélküli szeretetét. Nagyon jó velük dolgozni.
Tapasztalatunk szerint a kapusok teljesítményét nagyban segíti, ha az előttük sorakozó védelem is magas hőfokon teljesít. Felvetésünket megerősítette a szakember.
– Nagyobb eséllyel tudják útját állni a lövéseknek, ha kellő összhangban állnak védelemmel – folytatta György Gábor. 

– Ne feledjük, ez egy csapatjáték, ahol ha a maga területén mindenki a legjobbat nyújtja, szinte borítékolható a siker.

 Itt emelném ki, hogy a kapusok felkészítése sem csak az én érdemem. A csapattal való közös edzéseken felül heti két alkalommal tartok nekik speciális tréninget, Pereverzia Mihály pedig videós elemzéssel és a több évtizedes tapasztalatával önti beléjük a tudást. Amikor lezárul egy adott összecsapásra való felkészülés, sokrétű edzésmunkát tudnak maguk mögött és kellő információval vannak ellátva.

Arra a kérdésre, hogy egy mérkőzésen belül hogyan kommunikálnak a kapusedző így felelt.

– Amellett, hogy néhány észrevétellel ellátjuk őket, az időkéréseknél ritkán hangzik el komoly szakmai elemzés, inkább feszültségoldására használjuk fel az időt. 

Egy-egy viccesebb helyzetelemzés segíthet oldani a stresszt, ezt fontosabbnak tartom. Arról is közösen döntünk, hogy ki mennyi időt tölt a pályán, mikor cserélünk, hogyan osztjuk be az erőket. Nem ritka, hogy ha a kezdőkapus végig a pályán van, azért 40 perc után frissítünk, ekkor már szükség van egy kis pihenőre. Aztán meglátjuk, hogy később indokolt-e egy visszacsere. De ezek is közös döntések. Szerencsére emberileg is a legpozitívabb jelzőkkel tudom illetni a fiúkat, ugyanúgy örülnek egymás sikereinek, mint a sajátjuknak.
Pedig az egri szurkolótábor előtt játszani minden perc ajándék. Ezt a milliőt hogy élik meg a kapusok – szólt a kérdés.
– Ha eddig ezt nem emeltem ki, akkor most pótolom. Eger kézilabda lázban ég. Ezt minden hazai mérkőzésen tapasztaljuk, sőt a legfanatikusabb drukkerek az idegenbeli találkozókon is rendre feltűnnek. 

Nyugodt szívvel állíthatom, hogy ilyen mélyről jövő támogatásban kevés csapat részesül. 

A fiatal játékosoknak rendkívül inspiráló az egri közönség előtt játszani. Fürödnek a drukkerek szeretetében, ami még jobb teljesítményre sarkallja őket. Csak meg kell nézni, hogy Marczika vagy Ágoston hogy él meg egy-egy bravúros védést. Világgá kürtölik az örömüket – fogalmazott György Gábor.
A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) statisztikáit górcső alá véve megállapíthatjuk, hogy nyolc fordulót követően a Marczika Barnabás, Ágoston Áron duó 95 lövést és 8 hétméterest hárított. Teljesítményükkel a kapusok 36 fős rangsorában előbbi a kilencedik utóbbi a tizedek helyet foglalja el. Marczika héttel több lövést hárított (51) mint kollégája, ugyanakkor Ágoston a hétméteresek védésében (6) rendelkezik jobb mutatókkal.

A kapusok rangsora nyolc forduló után

1. Andó Arián (Balatonfüred) 275 lövés/90 védés, 33 százalék
2. Deményi Xavér (NEKA) 219/81, 37 százalék
3. Tóth Mihály (Budakalász) 256/76, 30 százalék
4. Alekszandr Tomics (Gyöngyös) 261/72, 28 százalék
5. Borbély Ádám (FTC) 212/63, 30 százalék
6. Holló Balázs (Csurgó) 185/55, 30 százalék
7. Rodrigo Corrales (Veszprém) 175/56, 32 százalék
8. Pallag Péter (Dabas) 188/54, 29 százalék
9. Marczika Barnabás (Eger) 177/53, 30 százalék
10. Ágoston Áron (Eger) 174/50, 29 százalék

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában