Labdarúgás

2023.12.28. 18:59

Gyöngyösi AK: nemcsak a szezon, az egész folytatás is veszélybe kerülhet

Találkozót kezdeményez az önkormányzati képviselőkkel a Gyöngyösi AK elnöke, Kozma Zsolt azok után, hogy a város részéről felülvizsgálták, és egyelőre megszüntették a klub anyagi támogatását.

Heol.hu

A téli holtszezonban többen hátat fordíthatnak az NB III. Északkeleti csoportjában sereghajtó csapatnak

Forrás: Czímer Tamás /Heves Megyei Hírlap

– A csapat fő támogatójaként az önkormányzat a nyár elején teljes mellszélességgel állt a klub mellé, mondván, mindannyian büszkék vagyunk a megyei bajnoki címet nyert, illetve osztályozót nyert csapatra – közölte Kozma Zsolt a klub honlapjának megjelent interjúban. 

– A testületnek egy lényegi kikötése volt az átigazolási időszakot követően, mégpedig az, hogy a keret 70 százalékát helyi, környékbeli játékosoknak kell alkotni, akkor is, ha ez nem párosul eredménnyel. Nyilván ezt sportszakmai okokból egy edzőnek, egy klubvezetésnek nehéz volt a sikeres szereplés függvényében alárendelni, de lényegében az ősz végére elmondhatjuk, hogy a kezdő tizenegy tekintetében ennek az elvárásnak sikerült megfelelni.

 Azonban most értékelve az őszi eredménytelenséget, a nyár közepén megígért anyagi támogatást a testület a továbbiakban nem kívánja változatlan mértékben biztosítani. 

A tavaszi támogatás mértékét illetően testületi döntés leghamarabb a jövő évi városi költségvetés kialakításakor, vagyis február közepén, végén várható. Azt látni kell, hogy míg egy futballcsapat ősz-tavasz „üzemmódban” működik, addig az önkormányzat januárban tárgyalja és februárban fogadja el a naptári év szerinti költségvetését. Ettől függetlenül, a nyári döntés idején a testület bekérte a teljes szezonra vonatkozó részletes és tételes költségvetési tervezetünket, amelynek ismeretében hozta meg a csapat támogatására és az NB III.-ban történő indítására vonatkozó támogató döntést. Most féltávnál, ha a nem túl dicsőséges eredménytelenség okán is, hogy úgy mondjam, nem túl elegáns ebből így kiszállni.

Félprofik iskola vagy munka mellett

– Ha most télen nem engedjük el a játékosokat, adódhat olyan helyzet, hogy már nem tudjuk vállalni a feléjük tett kötelezettségünket, viszont ők már nem tudnak eligazolni, még akkor sem, ha lenne fogadó csapat, és mi is elengednénk őket – mondta Kozma Zsolt. – Fontos, hogy nálunk a játékosok iskola, munka mellett végzik ezt a félprofi tevékenységet. Azonban három-négy hónappal a munka vége előtt azt mondják neki, hogy „akkor innentől kezdve nem kapod a jussod, de a munkát végezd el…”. Ilyen esetben senki nem lepődne meg, ha a játékos azt mondaná, hogy „akkor én nem jövök többet”, pláne úgy, hogy még utaznia is kellene a saját költségén, hogy ”elvégezze a feladatát.”

Az őszi idényben a GYAK minden pénzügyi vállalást teljesített, nem tartozik senkinek. A beígért pénzeket megkapta a klub, és a költségvetésnek megfelelően nemcsak a bevételi, de a kiadási oldalt is rendben tartotta a vezetés. Kozma Zsolt szerint reálisan nézve az várható, ha teljesen nem is szüntetik meg a város, de jelentősen csökkenti az egylet támogatását. Így a GYAK-nak lépni kell. Azokat a játékosokat, akiknek jelentősebb költségtérítést kell fizetni, el kell engedni, ezt a költséget meg kell szüntetni.

Nagy kérdés, hogy mit hoz a jövő  
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– A tervünk az, hogy január első napjaiban egyeztetünk a játékosokkal, és mindenképpen szeretnénk egy egyeztetést a testülettel, vagy legalább a frakcióvezetőkkel, hogy vázoljuk nekik a lehetőségeinket – emelte ki az elnök. 

– Amennyiben elengedjük az „idegenlégiósokat”, egyáltalán nem biztos, hogy marad annyi környékbeli, a klubhoz kötődő játékos, hogy be tudjuk velük fejezni a bajnokságot, az esetleges kizárásunk vagy visszalépésünk pedig azt eredményezi, hogy a következő évben a Gyöngyösi Atlétikai Klub felnőttférfi-focicsapatot a legalacsonyabb szinten, a megyei harmadosztályban indíthat csak. A létszámot az U19-es és az U17-es csapatból nem lehet pótolni. Egyrészt azért, mert már most is vannak a csapatban meghatározó (!) játékosok ezekből a korosztályokból, másrészt azt nyilván az említett utánpótláscsapatok is megsínylenék, ha a játékosoknak két-három fronton kellene helytállniuk. 

Azért a mostani keretünk is messze a legfiatalabb az NB III.-ban, ahogyan az éves költségvetésünk is.

Ezért is szeretnénk egy találkozót a képviselőkkel, mert nyilvánvalóan nem láthatnak mindent át, és ezért szeretnénk felvázolni nekik a lehetséges következményeket. Mert azt értjük, hogy egy utolsó helyezett csapatot nem szívesen támogatnak, de itt most nem az elkövetkező fél évről van csak szó, hanem nagyon hosszú távú következményekről, hiszen az utánpótlásedző minek neveljen sportolókat az egyesület számára, ha ezek a játékosok akár a környékbeli településeken is nagyobb megbecsülést kaphatnak. Nem egyszerű ez, sajnos nekünk sem sikerült tőkeerős támogatót találni a versenyeztetéshez, de ezt már nyáron is tudtuk, ez nem új keletű probléma a vidék labdarúgásában. Tudtuk, hogy a fő támogató a város, ha ez a támogatás megbicsaklik, akkor nemcsak a szezon, hanem az egész folytatás is veszélybe kerülhet. Itt tartunk most – fogalmazott Kozma Zsolt.

Az Északkeleti csoport állása
Forrás:  adatbank.mlsz.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában