Labdarúgás

2024.02.09. 11:13

Az új igazgatónak szívügye Heves vármegye labdarúgása

Túljutott az átadás-átvétel első fázisán a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) Heves Vármegyei Igazgatóságának új igazgatója. A február 5-én kinevezett Farkas Ádám tisztában van azzal, hogy egyedül nem képes csodát tenni, az előbbrelépéshez partnerekre van szüksége.

Bódi Csaba

Farkas Ádám a vármegye javára akar tenni

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Szombaton már megyek mérkőzésekre, a Téli-kupa negyeddöntők mellett edzőmeccsek kínálnak látnivalót, ám nemcsak a párharcok érdekelnek, hanem az edzők, a vezetők véleményére is kíváncsi vagyok – mondta Farkas Ádám immár egri hivatali munkahelyén, a Szálloda utcai Bóta Irodaházban lévő igazgatósági tárgyalóban. 

– Azontúl, hogy érdekelnek a labdarúgásban élők meglátásai, azt is szeretném, ha kommunikáció terén a közvetlen kapcsolat lenne a jellemző. Tervezem, hogy lehetőség szerint minél több klubvezetővel találkozom majd személyesen, erre tágabb körben először a február 22-i ligaértekezleten nyílik alkalom. Nem titok, a középtávú feladatok között arra törekszem, hogy azokra a településekre visszatérjen a futballélet, ahol egykor ez működött. Természetesen további elképzeléseim is vannak, ám ezekről majd később szeretnék részleteket elárulni, a teendők terén egyelőre más élvez előnyt.

A sort Várkonyi Ferenc nyitja

Az MLSZ eddigi Heves vármegyei igazgatói a következők.
2011. január 1.–2013. december 31.: 
Várkonyi Ferenc. Előtte 25 évig (1985–2010) a HELASZ főtitkára volt, a 65 éves nyugdíjkorhatár elérésekor nyugdíjba vonult.
2014. janur 1.–2016. október 31.:
Jenei Károly
2016. november 1.–2023. október 6.:
Vojtekovszki Csaba
2023. október 7.–2024 február 4.:
Lovász Tamás István (ideiglenesen megbízott)
2024. február 5.:
Farkas Ádám

És, hogy mire gondolt az új vezető? Az igazgatóságon javában tart mindazon ismeretanyag és tudnivaló átadása, átvétele, ami egy váltás elkerülhetetlen velejáróra. Ebben a tevékenységben Farkas Ádám elsősorban Lovász Tamás Istvánra támaszkodhat. A BLSZ igazgatója megbízott vezetőként 2023. októberétől, kettős szerepkört betöltve irányította a Heves Vármegyei Igazgatóságot. Ez az ideiglenes állapot február 5-i hatállyal megszűnt, hivatalosan ugyanis ekkortól él az MLSZ vezetése által történt kinevezés. A döntéshozatal és a vezetés már az egykori játékvezető feladata, Lovász Tamás István azonban februárban még mindenben segíti, amiben utódja erre igényt tart.

Segítőkész közösség

– A húsz területi/vármegyei igazgató között szoros a munkakapcsolat – közölte Lovász Tamás István. – Valamennyi felmerülő gondot és problémát meg tudunk egymással beszélni, ami azért is fontos, mert ennek az összetartó, egymásért kiálló közösségnek a tagjai ugyanolyan projektejet vezényelnek szűkebb hazájukban. Farkas Ádám ebbe a körbe került be, a kollégákkal történő talákozásra pedig február 14-én lesz esedékes. Ádám munkáját ebben a hónapban személyesen, közvetlenül is segítem, ám márciusról ez megszűnik, hozzátéve: ahogy rám, a többi igazgatóra is bátran támaszkodhat.

Farkas Ádám február 3-án a Kisvárda–FTC mérkőzésen búcsúzott a játékvezetéstől úgy, hogy a Várkerti Stadionban rendezett találkozó jelentette a 214. NB I.-es meccsét. A sípmesteri pályafutás ezzel véget ért a gyöngyösi bíró számára, aki már tavaly nyáron tervbe vette a visszavonulást.

– Az utóbbi időben egyre nagyobb kihívást jelentett, hogy fizikálisan megfeleljek a JB által előírt követelményeknek, amiben közrejátszottak a bekövetkezett sérülések – fogalmazott az igazgató. 

– NB I.-es mérkőzést például a várdai búcsúmeccs előtt utoljára 2023. októberében vezettem. Az MLSZ megkeresése csak később jött, ami egyfelől meglepett, de egyben örömmel is töltött el. Kellően ambiciózus és elkötelezett vagyok a Heves vármegyei labdarúgóélet iránt, szívügyem az itteni focivilág. Megértettem a feladat lényegét, és erre a tisztségre már nem játékvezetőként érkeztem. A sípmesterek fontos szereplői rendszernek, de nem leszek velük szemben elfogult.

Lovász Tamás Istvánra továbbra is számíthat Farkas Ádám
Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Puhl Sándor személyének szóba hozásakor Farkas Ádám gyorsan egyértelműsítette, hogy nem szeret semmiféle összehasonlítást a HELASZ 2021-ben elhunyt egykori társelnökével. A világ legjobb játékvezetőjének négyszer megválasztott bíró ugyanis magasan messze áll tőle, így bármilyen párhuzam téves. Az viszont tény, hogy Puhl után Farkas következik abban a sorban, amely a Heves vármegyei FIFA-játékvezetőket vonultatja fel. Az pedig csak apró adalék, hogy a játékvezetőből lett igazgatóként Békésben Szpisják Zsolt az MLSZ vármegyei első embere. Most pedig ez a szám kettőre módosult. A magyar futballt illető fejlődés tekintetében azonban jóval többről van szó.

– Élénken él bennem, hogy amikor 2009-ben bemutatkoztam az NB I.-ben, milyen viszonyok uralkodtak a körülményeket illetően – emlékezett a sportvezető. 

– Ilyen áldott állapot, mint a mostani, még nem volt a honi labdarúgásban. Jó ezt megélni, ezzel együtt illendő elfogadni és tisztelni, nem pedig a negatívumokat keresni. Jómagam a kinevezés kapcsán csak pozitív visszajelzéseket kaptam, igyekszek megfelelni az elvárásoknak. Tudom, hogy csodát egyedül nem tudok tenni, kizárólag akkor várható változás, előrelépés, ha Heves vármegye labdarúgását közös ügynek tekintjük. Ebben partnerekre szeretnék találni a kollégákkal, a bizottságokkal és az egyesületekkel. Maximális jószándékkal állok mindenkihez, onnan vizsgálva az alapállapotot, hogy van honnan fentebb lépni. A cél nem is lehet más.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában