Labdarúgás

2024.02.22. 21:31

Évadnyitó ligaértekezlet: az új igazgatóval jönnek a változások is

Hiányt pótló, tartalmas és előremutató évadnyitó ligaértekezlet részese lehetett az a 68 személy, aki jelen volt a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) Heves Vármegyei Igazgatóságának február 22-i rendezvényén.

Bódi Csaba

Lovász Tamás István (áll) és az asztalnál ülő további vezetők értékes gondolatokat osztottak meg

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Oda tértünk vissza, ahol 21 évvel ezelőtt életének utolsó évadnyitóját tartotta a hajdani HELASZ elnöke, a 2003-ban elhunyt dr. Vass Géza – utalt a helyszínt jelentő egri Aranysíp Étterem különtermére Jakab Gábor.

 A MLSZ Heves Vármegyei társadalmi elnöke azt sem rejtette véka alá, milyen okok (Covid-19, szervezeti gondok) miatt nem volt az utóbbi öt esztendőben hasonló összejövetel, majd közölte: ami jól működik, azt meg kell tartani, így a ligaértekezlet „intézményét” visszaállítják.

– Tavaly ősszel Lovász Tamás István személyében szűkebb hazánkhoz kötődő megbízott igazgató került az igazgatóság élére – emelte ki Jakab Gábor. 

– A BLSZ-ben betöltött igazgató szerepkörrel párhuzamosan ellátott tevékenysége során a szakszerűség, a segítőkészség és a munka előtérbe helyezése került a középpontba. Idén február 5-től kinevezett Heves vármegyei igazgatóként Farkas Ádám vette át az irányítást, akinek személye garanciát jelenthet az előrelépésre.

Az immár csak egykori FIFA-játékvezető Farkas Ádám szerepvállalása azt is magával hozta, hogy felesége, az ugyancsak nemzetközi sípmester Urbán Eszter összeférhetetlenség miatt le kellett hogy mondjon társadalmi elnökségben betöltött tagságáról. Helyére várhatóan egy hónapon belül meg lesz az utód, méghozzá Dél-Hevesből.

Az érdeklődésre nem lehetett panasz az összejövetelen
Forrás:  Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

A ligaértekezlet levezető elnökeként Lovász Tamás István azzal kezdte, hogy 2010-ben minden területi szövetség megszavazta az integrációt, vagyis a teljes beolvadást az MLSZ égisze alá. Ezt 2011-ben követte a tao-rendszer indulása, amelynek köszönhetően korábban sosem látott fejlesztés ment végbe a magyar labdarúgásban (is).

– Az amatőr futball érték minden szinten, ahogy valamennyi játékos is fontos, miközben lényegi kérdés, hogy meg tudjuk-e tartani a gyerekeket a sportágnak – hangsúlyozta a februárban még kettős szerepkörben tevékenykedő, vagyis Farkas Ádámnak ebben a hónapban segítő Lovász Tamás István. – A megbízatásom arra szólt, hogy működőképes legyen az igazgatóság, lássa el a feladatát a hivatal. Ez megtörtént, amiért köszönet jár a jó hozzáállásban tevékenykedő kollégáknak.

A két hete és egy napja hivatalban lévő Farkas Ádám a munkatársaknak járó köszöneten túl a csapatvezetőktől kapott türelmet emelte ki igazgatóként megtartott első beszédében.

– Játékvezetői pályafutásomat a február 3-i Kisvárda–FTC NB I.-es mérkőzésse lezártam, február 7-én már nem sípmesterként kezdtem a munkát az igazgatóságon – fogalmazott Farkas Ádám. – Fegyelem, alázat és akarat. Bíróként ezt hozom magammal, hozzátéve: amit játékvezetőként magamról felépítettem, azt itt nem szeretném lerombolni. Ebben a tisztségben az első lépéseken túljutottam, ezen tapasztalatok birtokában mondhatom, hogy kiemelten fontosnak tartom a kommunikációt. Ezért is tervezek ellátogatni minden Heves vármegyei sportszervezethez, amelyek vezetőinek azt ígérhetem, hogy az ésszerűség határain belül támogatni fogom a munkájukat.

Az új vezető szombaton Mátraházán kezdi a napot a játékvezetők téli frissítő kurzusán, majd Egerben lesz jelenése a Téli-kupa nagypályás, műfüves torna helyosztóin.

– A bírók kapcsán lényeges módosulás, hogy megváltoztak a szerepek és ezt nyomatékosítom a kollégák számára, miközben nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az ismert létszámgondok miatt érdemes vigyázni a játékvezetőkre, akiknél egyre fiatalabb fiúk és lányok tűnnek fel. Örvendetes lenne, ha közülük minél többet maradának a pályán. 

Hasznosítható információkat kaptak a csapatvezetők 
Forrás:  Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

A versenybizottság elnökeként Tóth Zsolt előbb általános áttekintés adott az aktuálisan zajló bajnokságokról és kupasorozatoktól, majd a változatásokra tért rá, amelyek leginkább a színvonal-emelkedést és a felfelé áramlást célozzák.

– A 2024/25-ös versenykiírás tervezetében a vármegyei I. osztályra vonatkozóan lényegi módosítást szerepel, hogy U19-es korosztályú csapat szerepeltetése kötelező, másik utánpótlás gárdakét pedig lehet választani az U16 vagy az U13 csapat benevezése közül – mondta Tóth Zsolt. 

– Fontos változás lesz, hogy az utolsó két helyen végző csapat kiesik a II. osztályba, illetve azt is, hogy 12 csapatos mezőny esetén a VB fenntartja magának a jogot a háromkörös lebonyolításra. A II. osztályban egy utánpótlás gárda nevezése kötelező, amely lehet U19-es, U16-os vagy U13-as. Tervezzük a Heves vármegyei U19-es bajnokság kiírását, vagyis nem lesz külön I. és II, osztály ebben korosztályban. Arról még tart a felmérés, hogy az U13-as pontvadászat kiírásának lehet-e létjogosultsága.

Életmentés és sportorvoslás

Fontos tényezőként több szempontból is megvilágítást kapott a defibrillátor mérkőzésen történő elhelyezése és használata. Bozsik Csaba (Besenyőtelek SC) és Pierluigi Rizzo (Lőrinci VSC) a sportorvosi engedélyek kapcsán intézett kérdést, melyre válaszként Lovász Tamás István elmondta, hogy a 2024/25-ös bajnoki évre vonatkozóan ezen a téren várhatóak könnyítések, amelyek majd elsősorban a Bozsik-programban érintett korosztályra vonatkoznak. Ami viszont addig is lényeges, hogy a TAJ-számokat mindenki pontosan adja meg. 

A látványcsapatsport-támogatással összefüggő információkat az MLSZ tao-osztályának képviseletében Mucsányi Márton osztotta meg a csapatvezetőkkel. A hosszúra nyúlt, de nagy hiányt pótló összejövetel aztán alkalmat kínált arra is, hogy egyéb, a saját szintjükön fontos kérdéseket is megvitassanak egymással a klubok képviselői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában