szabályszegés

2019.06.01. 20:00

Törtek a motoros bordái, mert egy autós nem tartotta be a jobbkéz-szabályt

Motorkerékpáros szenvedett bordatöréseket, valamint ízületi ficamokkal járó súlyos sérüléseket, mert egy autós egy útkereszteződésben nem vette figyelembe a jobbkéz-szabályt. A szakember szerint nem véletlenül léteznek a közlekedésben a szigorú előírások, azokat fontos a magunk érdekében betartani.

Szalay Zoltán

Az útkereszteződésben érdemes vigyázni, különben hamar baj éri az embert Fotó: Imre György

– A szabályok be nem tartása a közlekedésben nyilvánvalóan súlyosabb következményekkel járhat, mint a tolakodás a forgóajtónál. Nem hiába van az előbbire jogszabály – mondja elöljáróban a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Dr. Konkoly Thege László szerint a forgalmi előírások figyelembe vétele nem udvariasság kérdése.

Hozzáteszi: – A közlekedés tipikus példája annak, hogy az emberi társadalomban milyen alapvető jelentősége van a szervezett együttműködésnek, a különböző normák betartásának, ami egyben a közösségi együttélés egyik elengedhetetlen feltétele is.

Az útkereszteződésben érdemes vigyázni, különben hamar baj éri az embert Fotó: Imre György

Példaként említi, a KRESZ 28. szakasz második bekezdésének b pontja előírja, hogy útkereszteződésben a keresztező útról érkező jármű részére, a másik közlekedési eszköz érkezési irányától függetlenül, elsőbbséget kell adnia annak a sofőrnek, motorosnak, aki előtt Elsőbbségadás kötelező!, vagy ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező! jelzőtábla van. Ennek figyelmen kívül hagyása gyakran vezet balesethez, ami az amiatt bekövetkezett sérülés gyógytartamától függően szabálysértés, vagy akár bűncselekmény is lehet.

Súlyos sérülést előidéző két közúti baleset ügyében emelt vádat az Egri Járási Ügyészség az illetékes bíróságok előtt.

– Tavaly augusztus 10-én hajnalban Nagyréde külterületén a 47 éves vádlott személygépkocsijával egy mellékúton érkezett a 3-as számú főút kereszteződéséhez, ahol Elsőbbségadás kötelező jelzőtábla volt kihelyezve – idézi fel a vádiratban foglaltakat a sajtószóvivő. – Megállt ugyan, s bár tiszta időben jók voltak a látási viszonyok, mégsem vette figyelembe, hogy neki jobbról a főúton megengedett sebességgel haladó motorkerékpáros érkezik. Szabálytalanul kihajtott elé, a sértett vészfékezés mellett jobbra kormányzott, lement az útpadkára, majd a vízelvezető árokba borult. Ennek következtében nyolc napon túl gyógyuló, bordatöréssel és ízületi ficamokkal járó súlyos sérüléseket szenvedett.

Egy további ügyben Gyöngyös belvárosában következett be nem kívánt esemény a közúton még a múlt esztendőben november 9-én. Egy 40 éves nő autózott a városban. Egy útkereszteződéshez érve megállt ugyan a rá vonatkozó ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező! jelzőtáblánál, de aztán tovább indult, s végül mégsem adott elsőbbséget a védett úton felé haladó kerékpárosnak. Utóbbi az elé kihajtó gépjármű bal oldalának ütközött, majd elesett a biciklivel. A vétlen sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett akkor, amikor lezuhant a kerékpárról.

– A járási ügyészség mindkét ügyben közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja a figyelmetlen járművezetőket, akik megszegték a KRESZ rájuk érvényes rendelkezéseit – közli dr. Konkoly Thege László, aki arról is tájékoztat, hogy a vádhatóság pénzbüntetés kiszabására, mellékbüntetésül a közúti járművezetéstől történő határozott idejű eltiltásra tett indítványt a vádiratban a vádlottakkal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában