Közélet

2011.07.06. 10:44

Megyei csőd: válságköltségvetés és feljelentések

Azonnali hatállyal felmondta az OTP-nél kötött folyószámláját a Heves Megyei Önkormányzat. A számlavezetést ezután a Magyar Államkincstár végzi.

HEOL


Már a napirend előtt, politikai pengeváltásokkal kezdődött a megyei közgyűlés rendkívüli ülése szerdán délelőtt. Előbb Szabó Gyula (MSZP) osztott ki udvariasan csomagolt "kokikat és sallerokat", majd Oroján Sándor - utalva a Parlament hétfő esti döntésére - emelte ki az ellenzék szerepét. A fideszes képviselő hangsúlyozta: szégyenletes módon sem a megyei szocialisták, sem a Jobbik képviselői és Ivády Gábor sem szavazta volna meg az önkormányzatok – köztük már a megyei is – adósságrendezésével kapcsolatos módosító javaslatokat.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Sámoly György, a megye pénzügyi gondnoka. A színház és a bábszínház is a megye fenhhatósága alatt marad. Fotó: Korsós Viktor
[/caption]


Az adok-kapok után elfogadta a Heves Megyei Közgyűlés a 4,2 milliárdos, 333 millió forintos hiányt tartalmazó, nem kötelező feladatoktól letisztított költségvetést május 19-től december 31-ig. Sámoly György pénzügyi gondnok kiemelte: a Gárdonyi Géza Színház és a Harlekin Bábszínház is a megye fennhatósága alatt marad, de csak saját és állami forrásokból gazdálkodhatnak. 

A grémium szerdai tanácskozásán arról is döntöttek a képviselők, hogy azonnali hatállyal felmondják a megye OTP-nél futó bankászámlavezetését. Az országban először így a Magyar Államkincstárhoz kerül Heves megye folyószámlája.

Az ülésen kiderült: jobbról is, balról is születtek feljelentések. A szocialista frakció hűtlen kezelés miatt, ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, mert a "megyei közgyűlés fideszes képviselői, tudatosan a csődeljárást választották úgy, hogy a bíróság csődbiztost kirendelő végzése ellen még csak nem is fellebbeztek".

A közgyűlés eseti bizottságának elnöke, Sveiczer Sándor Péter pedig a Buttler-ház felújításával kapcsolatban felmerült visszásságok miatt fordult a rendőrséghez, szintén hűtlen kezelés miatt.

Külső segítők az adósságrendezésben

A pénzügyi gondnok javaslatára a megyei önkormányzat szakértői szerződést köt a debreceni Central Consult Kft.-vel, valamint a budapesti Monedero Pénzügyi Tanácsadó Kft.-vel. Az előbbi a megyei intézményeinek, gazdasági társaságainak átvilágításához nyújt segítséget nettó 7,5 millióért, az utóbbi az OTP-vel folytatott egyezkedésben támogatja a Megyeházát havi nettó egymillióért október 31-ig.

Sámoly György szerint a Central Consult a megye hosszútávú pénzügyi stabilitását, a hitelezői bizalom visszaszerzését szolgáló reorganizációs terv és az egyezségi javaslat elkészítésében vesz részt, amelynek október közepére kell elkészülnie, a Monedero pedig a rendkívül bonyolult, speciális ismereteket igénylő OTP-s ügy rendezését segíti. Az adósságrendezési eljárás kapcsán elhangzott: július 18-án jár le a hitelezők igénybeadási határideje, amiket 15 napon belül kell visszaigazolnia a megyének, illetve a pénzügyi gondnoknak.

Sámoly György szerint a Central Consult a megye hosszútávú pénzügyi stabilitását, a hitelezői bizalom visszaszerzését szolgáló reorganizációs terv és az egyezségi javaslat elkészítésében vesz részt, amelynek október közepére kell elkészülnie, a Monedero pedig a rendkívül bonyolult, speciális ismereteket igénylő OTP-s ügy rendezését segíti. Az adósságrendezési eljárás kapcsán elhangzott: július 18-án jár le a hitelezők igénybeadási határideje, amiket 15 napon belül kell visszaigazolnia a megyének, illetve a pénzügyi gondnoknak. Sámoly György, a megye pénzügyi gondnoka. A színház és a bábszínház is a megye fenhhatósága alatt marad. Fotó: Korsós Viktor -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!