Közélet

2012.01.09. 14:27

Harminchét vallási közösség esélyes egyházi státuszra

A háromszázhatvan eddigi bejegyzett egyház közül nyolcvankettő kérelmezte a státusz megtartását.

HEOL

A megadott határidőig 82 közösség nyújtott be elismerési kérelmet, de mindössze 37 egyháznak van esélye arra, hogy fenntartsa korábbi státuszát - közölte hétfői sajtótájékoztatóján Lukács Tamás, az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság elnöke.

A kormány továbbra is állítja: az új egyházügyi törvényben az európai gyakorlatnak megfelelően járnak el.

A KDNP Heves megyei elnöke, országgyűlési képviselő elmondta, hogy nem teológiai, hanem vallástörténeti és vallásszociológiai vizsgálatok alapján döntik majd el, ki kaphatja meg az egyházi státuszt. Azon közösségek jogosultak erre, akik a megadott határidőre kérelmezték korábbi jogállásuk fenntartását és eleget tettek a törvény által előírt feltételeknek. Hozzátette: a Magyar Tudományos Akadémia külön erre a célra felállított bizottsága véleményezi azt a 37 kérelmet, amely megfelelt az új előírásoknak.

A már korábban elismert 14 egyházat magában foglaló kör akkor bővülhet, ha megérkezett az akadémiai állásfoglalás. Viszont a testület csak a már említett 37 beadványt vizsgálja. Az ezt kérő levelet az emberi jogi bizottság elnöke hétfőn küldte el Pálinkás József MTA-elnöknek.

Lukács Tamás úgy látja: szükség volt az új szabályozásra. Mindezt azzal indokolta, hogy az eddig bejegyzett, mintegy 360 egyházi szervezetből csupán 82-en kérelmezték a folyamatos egyházi státuszt, amelyből mindössze 37 felelt meg a törvényben előírtaknak.

A bizottsági elnök továbbra is azt tartja, hogy az európai trendeknek megfelelően alakították ki az új egyházügyi törvényt. Lukács Tamás szerint az állam ezen túl is biztosítja minden állampolgárának és a vallási közösségeknek a vallásszabadságot. Ők pont a vallásszabadsággal történő visszaélésnek szabnak gátat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!