Tájékoztatás

2019.07.12. 14:00

Hevesben is több százan érdeklődtek a Családvédelmi akcióterv iránt

Elindult a családvédelmi akcióterv, folyamatosan fogadják a kérelmeket a bankok, a kormányablakok, a ­járási hivatalok és a Magyar Állam­kincstár ügyfélszolgálata. A kormányablakok ügyfélhívó oszlopain múlt hétfőtől az indítóképernyőn – Családvédelmi akcióterv néven – új menügomb ­segíti a gyors és szakszerű ügyintézést.

Molnár Helga

– A Heves Megyei Kormányhivatal ügyfélszolgálatain már az első napokban is jelentős érdeklődést tapasztaltunk az új családvédelmi támogatások iránt – mondta el portálunknak dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott. Hozzátette, a babaváró támogatást, valamint a családi otthonteremtési kedvezményt a hitelintézeteknél kell igényelni, de a szükséges társadalombiztosítási igazolást a kormányhivatalok állítják ki.

– Amennyiben kérelmet szeretnének benyújtani, azt személyesen vagy meghatalmazott útján tehetik meg. A szükséges nyomtatványokat az internetről előzetesen is letölthetik. Fontos, hogy a kérelmezők az ügyintézéshez szükséges okmányaikat hozzák magukkal (személyazonosító igazolvány, vezetői engedély, útlevél, lakcímigazolvány, tajkártya). Arra törekszünk, hogy az ügyintézés zökkenőmentes legyen, és ez tapasztalataink szerint Heves megyében is megvalósul – mondta dr. Pajtók Gábor.

Szűkebb hazánkban már az első napokban háromszáz körüli volt a babaváró támogatáshoz szükséges ­hatósági bizonyítványra benyújtott kérelmek száma. Az igazolás kiállítása illetékmentes.

Így néz ki a támogatás a gyakorlatban

A babaváró kölcsönről az OTP egri fiókjának igazgatójával, Fábián Zoltánnal beszélgettünk. – A kölcsön a gyermekvállalás előtt álló házaspároknak nyújt anyagi segítséget, amelyet az OTP Bank akár tízmillió forint szabad felhasználású és kamatmentes kölcsön formájában folyósít – szögezte le az igazgató.

– Gyermekvállalás alatt a várandósság 12. hetét betöltött magzatot, valamint a 2019. július 1. után született gyermek örökbefogadását értjük – tájékoztatott. Elmondta, a támogatás mértéke maximum tízmillió forint kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt jelent, amelynek törlesztőrészlete legfeljebb havi ötvenezer forint.

– Amennyiben a családba öt éven belül legalább egy gyermek születik, három évig felfüggesztik a törlesztőrészlet fizetését. Ha a második gyermek is megszületik, újabb három évre szünetel a törlesztés, és a tartozás harminc százalékát elengedik. Ha megérkezik a harmadik gyermek is, akkor pedig a teljes fennmaradó tartozást elengedik – fűzte hozzá.

Szóba került az is, mi történik, ha nem jön a baba

– Ha a folyósítást követő öt éven belül nem teljesül a gyermekvállalás, az addig igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetni és a fennálló kölcsöntartozás kamatozóvá válik. Tízmillió forint kölcsön esetében ez nagyságrendileg 2,1 millió forint 120 napon belüli visszafizetését jelenti – összegzett az igazgató. Fábián Zoltán hangsúlyozta, mindenki gondolja végig, mennyi bevétele és mennyi kiadása van. – Így mérlegelheti, hogy mekkora törlesztőrészletet tud havonta kifizetni. A döntésben segítenek a szakértő kollégák, valamint az OTP Bank honlapján található tájékoztatók, kalkulátorok is – zárta.

Az autóvásárlási támogatásról

A 2,5 millió forint összegű támogatást – ennek mértéke legfeljebb a bruttó vételár fele lehet – nagycsaládosok igényelhetik hétszemélyes új autó vásárlásához vagy lízingeléséhez. A támogatás postai úton a Magyar Államkincstár Központ Családtámogatási Főosztályának címzett – 1081 Budapest, Fiumei út 19/a – kérelemmel vagy elektronikus úton igényelhető. A kérvény formanyomtatványa és mellékletei, illetve a főbb tudnivalók megtalálhatóak a – támogatással kapcsolatos feladatokat ellátó – Magyar Államkincstár honlapján. A kérelmet személyesen a kormányablakokban is be lehet nyújtani. – A nagycsaládosoknak nem kell eljárási illetéket fizetniük a támogatás igénylésekor, tehát az igénylés benyújtása számukra ingyenes – tette hozzá dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában