Koronavírus: megmozdult Heves megye, támogatják a nehéz helyzetben lévőket

A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben a döntéshozók szerint a legtöbbet azzal tehetünk, ha otthon maradunk, amennyiben lehetőségünk van rá. Ebben a helyzetben a közösségi szolgálat szerepe megnőtt, összegyűjtöttük, ki mivel segít.

Munkatársainktól

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Borászok, üzletek, civilek és önkormányzatok is segítenek a bajban, összeállításunkban a teljesség igénye nélkül válogattunk az akciók közül.

Add le a maszkot – ezzel a felhívással a Borászok Borászai és a Pannon Bormíves Céh összefogást kér a magyar szőlész-borász közösségtől a válságos helyzet leküzdésének segítésére.

– Kiemelten fontos a segítség a frontvonalban, az áldozatos munkát végző egészségügyi dolgozók körében. Az ő védelmük létfontosságú, és ebben az egészségügyi helyzetben rendkívüli módon megnövekszik a védelmi eszközök szerepe, így például lényegesen nagyobb mennyiségű légzésvédő maszkra van szükségük, amelyek elsődleges eszközei a hatékony vírusos fertőződés megakadályozásának. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a szőlészek-borászok a növényvédelmi munkájuk során sokan ilyen vagy hasonló munkavédelmi eszközöket is használnak – írják.

Hatvanezer magyar szőlész-borász van és százezres nagyságrendben dolgoznak a mezőgazdaságban, akiket most arra buzdítanak és kérnek, hogy a náluk lévő maszkokat juttassák el a környezetükben dolgozó orvosoknak, kórházaknak, egészségügyben dolgozó embereknek, mert nekik ez most nélkülözhetetlen.

– A májusban kezdődő növényvédelmi munkákig lesz lehetőség pótolni a készleteket, a segítségre viszont most van szükség – emelik ki.

A szaküzletre és az étteremre is lehet számítani

Egerben a Kvantum Informatikai Szaküzlet is próbál segíteni. Oldalukon ezt tették közzé:

– Szeretnénk az Egerben tanuló, hátrányos helyzetű, de jó tanulmányi eredményekkel rendelkező általános iskolás gyerekek otthoni tanulását segíteni számítógépekkel, notebookokkal, teljesen nonprofit módon. Előreláthatólag 20-30 darab, ha pedig minden nagyon jól sikerül, akár még több számítógépet, notebookot tudunk majd kiosztani, teljesen ingyenesen. Ha ismertek olyan osztályfőnököket, akik segítenének nekünk, hogy megtaláljuk azokat, akiknél a legjobb helyen lennének ezek az eszközök, kérjük, küldjétek el nekik ezt a felhívást. A gépek célba juttatását jövő hét végére tervezzük, addig pedig még sok a tennivaló – áll az üzlet oldalán.

Az egerszalóki Vidám Harcsa hal-és kolbászsütő is felhívást tett közzé közösségi oldalán. Az étterem úgy gondolta, a rászorulók számára mindennap egy-egy tál étellel kedveskedik. Az akciót szombaton indították, s mint írják, fontosnak tartják, hogy a rászorultaknak is ugyanolyan kitűnő minőségű ételt vigyenek, mint bármely vendégüknek.

Civilek is segítenek

Sok magánember áll a napokban önkéntes közösségi szolgálatba. Beszéltünk olyan gyöngyösi hölggyel, akinek édesanyját jó ideje idősotthonban gondozzák. Mivel az intézmény jelenleg nem látogatható, ő maga pedig home office-ban, azaz otthonról végezhető távmunkában dolgozik bizonytalan ideig, úgy döntött regisztrál az önkéntesek közé. Jelentkezését visszaigazolták, várhatóan a hét közepén adnak neki konkrét feladatot, az egészségügy valamely területén.

– Úgy gondolom, ha édesanyámon most nem tudok segíteni, kötelességem az eddig erre szánt, időt mások segítésére fordítani – mondta el lapunknak. Azt ígérte, a későbbiekben beszámol tapasztalatairól.

A nagytályai Mátyus Zsuzsanna szerint személyes helytállásunk, példamutatásunk a nehéz helyzetekben a legfontosabb.

– A vészhelyzetben láttam, hogy a szomszéd településen, Makláron például a pékség azonnal segítő szándékkal jelentkezett, és hogy országosan is rengetegen önzetlenül segítenek. Jelentkeztem Orosz József polgármesternél, hogy ha szükséges segítek a bevásárlásban, a gyógyszer ügyintézésben az idősebb lakosok részére. Jól esett a községvezető visszajelzése, amelyben arról tájékoztatott, hogy szükség esetén számít a segítségemre – tette hozzá.

Önkéntesek varrnak szájmaszkokat egy gyöngyösi varrodában. A fotón dr. Tímár Tünde a varroda vezetője látható Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

A kistelepülések is segítenek

Turó Tamás Kömlő polgármestere hírül adta, hétfőtől a helyi lakosok, a hátrányos helyzetűek, az idősek, a nagycsaládosok és az ebben az időszakban munkájukat elvesztettek részére létrehoznak egy krízis alapot, amelyhez magánemberként ötszázezer forintos alapot nyújt. Ehhez pedig a képviselők egy havi tiszteletdíjuknak megfelelő összeget ajánlottak fel. A polgármester kér minden olyan helyi vállalkozót, köztisztviselőt, aki anyagi helyzetéhez mérten támogatni tudja ezt az alapot, tegye meg. Az önkormányzat pedig további egymillió forinttal támogatja a krízis alapot.

Elmondta azt is, hogy hétfőtől tíz emberrel bővítik a szociális alapszolgáltatásban lévő kollégák létszámát annak érdekében, hogy a nyugdíjasok számára minél kényelmesebben megoldhassanak mindent. A héten pedig az önkormányzat 25 ezer forintos támogatást nyújt 148, gázzal fűtő családnak.

Abasáron három akciócsoportot hozott létre a település vezetése a helyzet kezelésére. Kazsu Attila polgármester lapunk kérdésére elmondta, hogy többen is jelezték, részt kívánnak venni a koronavírus kapcsán felmerülő feladatok ellátásában. Magánszemélyek és civil szervezetek, egyaránt segítenek az önkormányzat által kézben tartott teendőkben.

– Abasáron a szociális háló résztvevői korábban is összetett feladat és segítségnyújtási hálózatot működtettek. Ez a tapasztalat most nagyon jól jön. Az akciócsoportok révén megszerveztük a bevásárlásokat, gyógyszertári receptek kiváltását, ebédhordást is. Sőt a szomorkodó idősek telefonos megnyugtatására is van lehetősége a jelentkezőknek – részletezte a polgármester.

Önkéntes segítségnyújtásban kilenc-tíz ember vesz részt, egy részük az óvodai, konyhai, vagy polgármesteri hivatali alkalmazott. Munkakörük a helyzet miatt korlátozott, a az így felszabaduló időben önként vállaltak más feladatokat.

– Abasárnak a Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulásban betöltött vezető szerepe miatt több szervezeti egysége működik és tart kapcsolatot szociális és egyéb szervezetekkel. Nagy részük önkormányzati irányítású ezek most bevontuk, áthangolva feladataikat a veszélyhelyzet kapcsán – magyarázta Kazsu Attila. – Azt hiszem a legjelentősebb segítségnyújtás a helyi intézmények alkalmazottai részéről érkezik. Az Abasári Idősek otthona alkalmazottai, az óvoda, a polgárőrség, a közösségi ház, a polgármesteri hivatal munkatársai közreműködése nagy érték ebben a nehéz helyzetben. Aba Király Patika vezetője és alkalmazottai kitartó és lelkiismeretes munkája is rengeteget segít a polgároknak.

Elindult az adományvonal és a honlap is

Már működik a 1357-es adományvonal és a segitunkegymasnak.hu weboldal, előbbin pénzt, utóbbin többek között önkéntes munkát, eszközt lehet felajánlani – jelentette be Révész Máriusz, az önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport vezetője szombati tájékoztatóján. Elmondta, a koronavírus-járvány terjedésével egyre több önkéntes felajánlás született, a civil társadalom jól reagált a koronavírus okozta kihívásra. Az akciócsoport feladata, hogy segítse ezeknek az önkéntes kezdeményezéseknek és adományozásoknak a koordinációját, felkarolja az országszerte elindított civil mozgalmakat, erre hozták létre az oldalt. Elmondta azt is, hogy elindult a 1357-es adományvonal, ahol a karitatív szervezetek munkáját lehet segíteni pénzfelajánlással.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában