Laposföld-díjat kapott az egri vírusszkeptikus, dr. Pócs Alfréd

A Szkeptikus Társaság először díjazta idehaza azokat a személyeket, akik szerintük a legtöbbet tették a tudomány és a józan ész társadalmi elfogadottsága ellen. A Laposföld-díjat idén az Orvosok a Tisztánlátásért csoport prominensei: Gődény György, Lenkei Gábor, Pócs Alfréd és Tamasi József nyerték el.

Heol

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Az ironikus elismeréssel egy nemzetközi színtéren már régóta népszerű hagyományt szeretne a Szkeptikus Társaság itthon is meghonosítani. Nevezetesen, hogy a tudományos szkepticizmust, tehát a logikus érveken és megfigyeléseken alapuló kételkedést képviselő szervezetek egyfajta citromdíjat adományoznak azoknak, akiknek a munkásságát össztársadalmi szempontból, a tudományba vetett bizalom és tényeken alapuló gondolkodás tekintetében, a legkárosabbnak vélik – írja a társaság. Kiemelték: ilyen például Németországban az Aranydeszka-díj, Nagy-Britanniában a Rozsdás Borotva-díj vagy éppen Portugáliában a Repülő Egyszarvú-díj.

A Laposföld-díj nyertesei egy kétkörös online kiválasztási folyamatból kerültek ki győztesen, ahol a nagyközönség jelölhetett és szavazhatott, majd végül az öt legtöbb szavazatot kapott várományos közül a Szkeptikus Társaság tagjai szavazták meg a végső bajnokokat. Az online díjátadó ceremóniára április 23-án, a Föld napja után egy nappal került sor.

A mezőnyből a Gődény György, Lenkei Gábor, Tamasi József és Pócs Alfréd négyes érdemelte ki az első helyezést “a koronavírus-járvány ideje alatt széles körben kifejtett tudományellenes és népbutító tevékenységükért, illetve a vírusbagatellizáló, járványrelativizáló áltudományos gondolatok veszélyes terjedésében játszott kiemelkedő szerepükért.” A díjazottak virtuálisan vehették volna át okleveleiket, azonban a rendezvényen végül egyik jelölt sem jelent.

" data-width="500" data-show-text="true">

">Nektek mi a véleményetek az ügyről❓😷 #koronavírus

A márciusi, korlátozások elleni tiltakozáson egyébként ott volt a gyöngyösi kórházból már elbocsátott dr. Pócs Alfréd, ortopéd sebész, egri önkormányzati képviselő is. Mint ismeretes az orvossal korábban azért bontotta fel a szerződést az egészségügyi intézmény, mert a szakrendelései során nem használt maszkot, veszélyeztetve így az ellátottak, valamint a vele egy rendelőben lévő szakdolgozó egészségét. Több helyen nyilvánosan vírustagadó konferenciát tartott.

Pócs Alfréd egyébként az 5G bevezetése ellen is szervezett demonstrációt Egerben. Az 5G-ről ugyanis úgy véli, az egy egészségkárosító mágneses sugárzás, negatív genetikai hatásai vannak az emberi szervezetre, s ezek csak néhány generációval később ütköznek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!