Kultúra

2010.04.06. 10:46

Elkezdődtek a Cigánykerék próbái a színházban

Szegvári Menyhért rendezi az egri Gárdonyi Géza Színház legújabb produkcióját. Szakcsi Lakatos Béla és Csemer Géza Cigánykerék című musicaljét április 16-án mutatja be a teátrum.

HEOL

Ki lehet-e törni a nyomorból, bűnből, elszigeteltségből? Miért pazarolják el a cigányok a tehetségüket? Miért nem tudnak beilleszkedni a magyar társadalomba? Ezeket a kérdéseket Csemer Géza 1984-ben tette fel. Szomorú, hogy a téma 25 év elteltével talán aktuálisabb, mint valaha – kezdte a próbákat Szegvári Menyhért, rendező.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Szegvári Menyhért szerint a téma aktuálisabb, mint valaha. Fotó: Gál Gábor
[/caption] 

Az előadás nem akar igazságot tenni, ítélkezni vagy politizálni, csak felmutatja a problémát. A darab végén elhangzik: „úgy várjuk, hogy jön majd egy új világ, amikor befogadnak az emberek…”   

Csemer Géza a Cigánykerékben a romák legégetőbb problémáival foglalkozik őszintén, néha kegyetlenül, önkritikával, váddal, sok humorral és lírával. Szakcsi Lakatos Béla világzenét írt hozzá,  így született meg a Cigánykerék című musical, melyet az egri társulat április 16-án mutat be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!