Kultúra

2014.09.29. 17:11

Sok humorral a pénz mindenható erejéről

Dürrenmatt e reprezentatív műve kísérteties erejű példázat arról a társadalomról, amelyben a pénz ereje mindenható.

P. A.

Az öreg hölgy látogatása egy olyan történet, amely valamely közép-európai kisvárosban játszódik, s egy olyan ember írta, aki egyáltalán nem akarja magát elkülöníteni drámája szereplőitől, s egy cseppet sem biztos abban, hogy másképp cselekedne, mint ők – fogalmaz Csiszár Imre, az egri előadás rendezője.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Saárossy Kinga és Nagy András az előadás egyik jelenetében FOTÓ: GÁL GÁBOR
[/caption]

– Dürrenmatt e reprezentatív műve kísérteties erejű példázat arról a társadalomról, amelyben a pénz ereje mindenható. A cselekmény egy sorstragédia könyörtelenségével gördül előre. Az öreg hölgy látogatása gonosz darab, de éppen ezért nem szabad gonoszul játszani. Humánusan szemlélve kell színre vinni, szomorúsággal, nem pedig nem haraggal. S humorral egyszersmind, mert semmi sem árt jobban ennek a tragikus végű komédiának, mint valamiféle ádáz komolyság – teszi hozzá.

„A komédia: a kétségbeesés kifejezése” – írja egy tanulmányában Dürrenmatt. És valóban – a minden művét komédiaként aposztrofáló szerző – kétségbeejtő helyzeteket mutat számunkra, igen szórakoztató módon. A Gárdonyi Géza Színház idei évadának első bemutatója címszerepében Saárossy Kingát láthatja a publikum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!