Konferencia-liga

2023.11.29. 15:00

A Ferencváros nagyot léphet a továbbjutás felé Szerbiában

A Ferencváros csütörtökön nagy lépést tehet a továbbjutás felé, amennyiben legyőzi a Cukaricki csapatát Leskovacban a labdarúgó Konferencia-liga ötödik fordulójában – írja az MTI.

MW

Az első fordulóban simán nyert a Cukaricki ellen a Fradi, egy idegenbeli győzelem a továbbjutás miatt lehet fontos

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A második helyen álló zöld-fehérek sikerükkel mindenképpen legalább megőriznék a továbbjutást érő pozíciójukat. Ezen felül azért létfontosságú a három pont begyűjtése a négyesben pont nélkül sereghajtó szerb rivális vendégeként, mert az utolsó körben jóval nehezebb feladat vár a magyar bajnokra, tekintve, hogy az idén döntős Fiorentina érkezik a Groupama Arénába.

A Ferencváros azonban nem várhatja magabiztosan a találkozót, mivel az elmúlt hetekben hullámvölgybe került: legutóbbi négy összecsapásán nyeretlen maradt. 

A fővárosi együttes visszaesése szorosan összefügghet magyar válogatott támadójának, az idényben október végéig húsz alkalommal eredményes Varga Barnabásnak a sérülésével.

A nyáron a Pakstól megszerzett gólkirály eddig hét összecsapást hagyott ki, ebből az előző négy meccsen mindössze háromszor talált be az FTC. A magyar középcsatár hiányában elsőszámú helyettese, Aleksandar Pesic hatszor kapott szerepet és két gólt szerzett, ami elmarad poszttársa teljesítményétől.

A szerb élvonalban sorozatban háromszor bronzérmes Cukaricki noha múlt hétvégén lezárta négy mérkőzésen át tartó kudarcszériáját, szintén rossz formában van. A belgrádi gárda 15 forduló után húsz pontjával mindössze hetedik helyen áll hazája bajnokságában, húszpontos hátránya pedig behozhatatlannak tűnik az éllovas Partizan Beograddal szemben, de kilencpontos lemaradása is tetemes a harmadik Topolya mögött.

Ugyan a Cukaricki négy vereséggel rajtolt a harmadik számú európai kupasorozat csoportkörében, de korántsem esélytelen a továbbjutásra, így minden bizonnyal nagy elszántsággal küzd majd. Ha a szerbek felülmúlják a Ferencvárost és két hét múlva a Genket is, akkor a Fiorentina segítségével még elérhetik az egyenes kieséses szakaszt: 

amennyiben az olasz csapat is megveri a Cukaricki mindkét közvetlen riválisát, akkor a firenzeiek mögött mindhárom együttes hat ponttal zárna, de az egymás elleni eredményeknek köszönhetően a Cukaricki lépne tovább.

Az FTC és a Cukaricki a nyitófordulóban már összemérte az erejét Budapesten, ahol ugyan a vendégek szereztek vezetést, azonban a magyarok viszonylag könnyedén és megérdemelten fordítottak. A csoport másik találkozóján a Fiorentina a Genket fogadja. A lila-fehérek győzelemmel bebiztosítanák a továbbjutásukat, a Ferencváros esetleges pontvesztésével pedig a nyolcaddöntőt érő csoportelsőségüket is.

Az FTC otthon zárja a csoportkört, december 14-én a Fiorentinát látja vendégül.

A négyesből az első a nyolcaddöntőbe jut, a másodiknak pedig játszania kell az Európa-liga egyik csoportharmadikjával a 16 közé kerülésért.

Konferencia-liga, csoportkör, F csoport, 5. forduló 

Fiorentina-Genk 21.00
Cukaricki-Ferencvárosi TC, Leskovac 21.00

A tabella négy forduló után
1. Fiorentina    4   2  2  -  11- 4  8 pont
2. Ferencváros   4   1  3  -   6- 4  6
3. KRC Genk      4   1  3  -   5- 3  6
4. Cukaricki     4   -  -  4   1-12  0

A további program
6. forduló (december 14.):
KRC Genk-Cukaricki 18.45
Ferencvárosi TC-Fiorentina 18.45

A Szoboszlai Dominikot foglalkoztató Liverpool és a Sallai Rolandot szerepeltető SC Freiburg is már csütörtökön bebiztosíthatja továbbjutását a labdarúgó Európa-liga csoportköréből, ehhez már egy pont is elég mindkét csapat számára. A Liverpool a legutóbbi fordulóban meglepő vereséget szenvedett Toulouse-ban, ám így is vezeti csoportját és a sereghajtó Linz ellen nem okozhat számára gondot a továbbjutást jelentő pont. Jürgen Klopp az El-ben rendre felforgatott kezdőcsapatot küld a pályára, ráadásul együttese a hétvégén kiélezett rangadót vívott a Manchester Cityvel (1-1), így szinte biztosan több, a bajnokságban stabil kezdőjátékosa a kispadon kezd majd, köztük várhatóan a magyar válogatott csapatkapitánya is.
 A Freiburg nem számíthat a sérült Sallai Rolandra csütörtökön, amikor az Olimpiakoszt fogadja. A német együttes 9 ponttal áll a kvartett élén, jobb gólarányával megelőzve a West Ham Unitedet, a harmadik Olimpiakosznál pedig 5 ponttal gyűjtött többet, ami azt jelenti, hogy a döntetlen már elég számára a továbbjutáshoz. A szintén magyar válogatott Bolla Bendegúz csapata, a svájci Servette pontosan olyan helyzetben van, mint az Olimpiakosz az A csoportban, ugyanis 4 ponttal a harmadik a G jelű négyesben, melyben az első és a második helyen álló Slavia Praha és AS Roma egyaránt öt ponttal van előtte. A Servette a Romát fogadja az ötödik körben és ha nem tudja legyőzni Jose Mourinho tanítványait, akkor elbúcsúzik az El-től. A Panathinaikosz – amely nem nevezte a csoportkörre magyar középpályását, Kleinheisler Lászlót – győzelmi kényszerben lép majd pályára a Villarreal vendégeként, mely egy hellyel és két ponttal előzi meg a harmadik görög gárdát a F csoportban, viszont egy meccsel kevesebbet játszott nála. Azaz, ha a Panathinaikosz nem tud nyerni, akkor szinte biztosan nem jut tovább a második számú sorozat kieséses szakaszába. Az Európa-ligában a csoportok győztesei bejutnak a nyolcaddöntőbe, a másodikok pedig a Bajnokok Ligája csoportharmadikjaival csapnak majd össze a legjobb 16 közé kerülésért. A kvartettek harmadik helyezettjei átkerülnek a Konferencia-liga kieséses szakaszába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában