Ukrán válság

2023.04.18. 08:24

Egyre több európai országban csökken a lelkesedés Ukrajna támogatása iránt

Több mint négytucatnyi kiszivárgott hírszerzési dokumentumot szerzett meg a Newsweek, amelyek közül húszat a minap tettek közzé. A titkos iratok fontos betekintést nyújtanak az ukrajnai háború állásába. Ezekből az is kiderül, hogy más országok hogyan viszonyulnak Ukrajna támogatásához.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester (j) egy Leopard 2-es harckocsi előtt a német hadsereg észak-németországi Münsterben lévő támaszpontján 2023. február 20-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Filip Singer

A dokumentum országonként mutatja be az Ukrajnának nyújtott folyamatos európai támogatást, amely egyébként is ismert a nyilvánosság előtt – írja a V4NA.

Egy lista azonban kilenc országot sorol fel, amelyeknél a jelentés szerint csökken a Kijev megsegítésére irányuló politikai akarat és kapacitás. Ezek az országok Belgium, Bulgária, Dánia, Görögország, Luxemburg, Lettország, Portugália, Szlovákia és Szlovénia.

Az összeállítás a külföldi fővárosokban működő amerikai védelmi attasék jelentései alapján készült.

A beszámoló egyébként a harcoló dandárok szerint részletesen bemutatja az Ukrajnának ígért felszereléseket, pontosan feljegyezve a katonai áruk áramlását, a 2023. január–áprilisi szállítási ütemterveket, valamint az ukrán személyzet kiképzésének állapotát.

Bár az Ukrajnába irányuló külföldi szállítások nyilvánosan ismertek, a dokumentum jelzi, hogy a szállítások milyen mértékben tetőznek a 2023. április 30-ra tervezett „tavaszi offenzívára”. A kilenc harcoló dandár addigra jelentős felszerelésekhez jut majd, többek között több száz tankot és egyéb harci járművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában