Államalapítás ünnepe

2023.08.18. 07:56

Kovács Zoltán: idén is az esti fény- és tűzijáték teszi fel a koronát augusztus 20-ára

Augusztus 18-tól három napon keresztül, 14 rendezvényhelyszínen, több mint kétszáz programmal várják az érdeklődőket a Szent István-napi rendezvényeken, amelyek előkészületei menetrend szerint zajlanak – mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Magyar Nemzet pénteki számában megjelent interjúban.

MW

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A központi helyszín ezúttal is a főváros, lesz zászlófelvonás és tisztavatás, légi parádé, Szent Jobb-körmenet, a programsorozatra az idén is az esti fény- és tűzijáték teszi fel a koronát.

Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-án délelőtt Esztergomban mond ünnepi beszédet, délután pedig ugyanott átadja a Magyar Szent István-rend kitüntetést

– ismertette.

A tűzijátékról Kovács Zoltán elmondta, hogy az idei művészeti koncepciót Iványi Árpád és Réti Barnabás, a látványtervet Seres Anikó készítette, a zenei aláfestést Elek Norbert komponálta.

A tűzijátékot az Országház és a Duna-parti épületek grafikus fényfestése és drónshow egészíti majd ki, és ezúttal is görögtűz zárja. Újdonság lesz, hogy a vízfelületeken is kilőnek úszó pirotechnikai effekteket.

Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy az időjárás nem akadályozza meg a légi parádét, amelyet a tervek szerint augusztus 20-án 21 órától tartanak a Duna felett, a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon.

Arra a kérdésre, milyen pluszkihívást jelent a szervezésben, hogy az ünnep egybeesik a budapesti atlétikai világbajnokság kezdetével, Kovács Zoltán elmondta: nemcsak az atlétikai vb, hanem különböző diplomáciai események is színesítik az idén államalapításunk ünnepét, augusztus 20-án Budapestre érkezik például Recep Tayyip Erdogan török elnök és több magas rangú vendég lesz a fővárosban.

Az, hogy a világbajnokság kezdete idén egybeesik a Szent István-napi ünnepséggel, újabb lehetőséget kínál arra, hogy megmutassuk: mi, magyarok a legnagyobb kihívásoktól sem riadunk vissza, és képesek vagyunk mindkét esemény sikeres megszervezésére és lebonyolítására

– fogalmazott. Leszögezte: biztos abban, hogy mind az ünnepi rendezvények, mind a világbajnokság eseményei rendben zajlanak majd.

„Minden évben több millióan nézik meg a tűzijátékot a helyszínen és a televízión keresztül – a dollárbaloldal egyes képviselői ezt az élményt akarják elrontani, elvenni a magyar emberektől és a Magyarországra látogató turistáktól. Az elmúlt több mint tíz évben sajnos már hozzászokhattunk ehhez: ők nem az országért és a magyar emberekért dolgoznak; ha éppen nem a megrendelőik parancsait teljesítik, akkor a kákán is csomót keresnek és békétlenséget szítanak” – válaszolta Kovács Zoltán a Magyar Nemzetnek arra a kérdésére: mi a véleménye arról, hogy a baloldal az ünnep fénypontja, a tűzijáték ellen agitál.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy Karácsony Gergely a rendőrség intézkedését kérte, mert az előkészületek miatt lezárták a Lánchíd járdáit, az államtitkár elmondta: a főpolgármester és stábja pontosan tudja, hogy a Szent István-napi rendezvények előkészítése és lebonyolítása időszakos lezárásokkal jár.

„Mi minden esetben szigorúan figyelembe vesszük a biztonsági előírásokat, mindig a hatályos törvényeknek megfelelően járunk el – és nyilvánvalóan nem a programokra kilátogató emberek és a Budapesten élők dolgának megnehezítése a célunk, hanem éppen ellenkezőleg: mindenki biztonságban és a lehető legkevesebb kellemetlenséggel szembesülve lehessen részese a nemzeti ünnepnek”

– fogalmazott a lapnak Kovács Zoltán.

Az interjúért kattintson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában