Bükki Kihívás

2024.02.04. 11:50

Sötétben, sárban túráztak a Bükkben

Tavaszias időben, de holdfénymentes éjszakán teljesítették idén a Bükki Kihívást az erre vállalkozó túrázók.

Tóth Balázs

Sokan indultak útnak az éjszakában

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Szombaton este 450-en vették nyakukba a bükki turistautakat, hogy teljesítsék a Bükki Kihívást. Ki túrabottal, ki pedig kutyával vágott neki a különböző távoknak Felsőtárkányból, és a legtöbben persze társaságban, jó hangulatban igyekezték saját elvárásaik szerint teljesíteni a 20, 30, vagy 45 kilométere utat. Ehhez szükségük volt GPS-re, térképre és fejlámpára is, hiszen érinteniük kellett a kijelölt állomásokat.

Tietze Nándor, a teljesítménytúrát szervező Kárpát Egyesület Eger ügyvezető alelnöke elmondta, ez a kilencedik Bükki Kihívás túra, 480 regisztrált nevezőjük volt, csak néhányan nem tudtak eljönni közülük. A negyvenöt kilométeres túra szombaton délután háromkor rajtolt el 110 indulóval, s igen népes volt a 20 kilométeres mezőny, hiszen ott kétszázan veselkedtek neki a hegyeknek. A távokat limitidőn belül kellett teljesíteni, a 45 kilométeren indulóknak például hajnalra kellett visszaérniük Felsőtárkányba, a Faluházhoz.

- Ennek a teljesítménytúrának a nehézsége az éjszaka. A korábbi években mindig volt hó és hideg is, most pedig tavaszi az időjárás, hó sincs a Bükkben, van viszont sár, így ez jelenti a mostani nehézséget. Nagyon kedvelt túra, ezen a vidéken téli éjszakai nincs másik, a 20 kilométeres távra a maximális jelentkezési létszám 6 perc alatt telt be - mondta Tietze Nándor.

Ilyenkor persze látvány nem sok van a Bükkben, hiszen sötét van. Más az élmény, mint nappal, az emberek többi érzékszerve erősödik, a hallás és a szaglás is, de a látás is próbál. Tietze Nándor szerint minden zaj máshogyan hat mint nappal, legyen szó a bagoly suhanásáról, vagy egy ág reccsenéséről.

A szervező hozzátette, mindig szeretnék figyelembe venni a Hold járását, állapotát, hiszen akkor lenne az igazi ez a túra, ha telihold lenne, de nem tudják mindig akkor tartani. Vannak ugyanis más fontos, nappali teljesítménytúrák, például a múlt heti Téli Mátra, ahol ott van több ezer ember. Ezekre nem szerveznek rá, hiszen sokan azon és ezen is részt vesznek. 

A szervező elmondta, az egész országot lefedik az érkezők, voltak idén résztvevők Székesfehérvárról, Pécsről, Szegedről, Debrecenből, de Zalából is.

Voltak egyébként olyanok is, akik minden eddigi alkalommal részt vettek, de kamaszok és nyugdíjasok is teljesítették a távot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában