Lakáspiac

2022.12.18. 07:00

Égbe kúsznak a lakásárak: Eger országos második a drágulásban

Az értékesített lakóingatlanok adatai alapján Heves megye az alsó harmadban van az ingatlanárakban, de a drágulás üteme elérte a 26 százalékot egy év alatt.

Tóth Balázs

Egy átlagos Heves megyei lakóingatlan négyzetméterenként 350 ezer forintba került Ingatlanárak, házvásárlás illusztráció Egerben.

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az első félévben összességében még jó számokat produkáló lakáspiac az őszi hónapokra látványosan lelassult az OTP Lakóingatlan értéktérkép idei második elemzése szerint. A romló makrogazdasági keretrendszer és csökkenő forgalom az összeállítók szerint már jelzi, hogy kilenc év után ciklusfordulóhoz érkezett a piac, míg az árak alakulása és az építési volumen időben kis késéssel, a 2023-as számokkal csatlakozhatnak a negatív előjelű indikátorokhoz. 

A tavalyi húszszázalékos forgalomnövekedés és idei első félévi minimális visszaesés után a nyári hónapok óta tapasztalható nagyobb arányú tranzakciószám-csökkenés egyértelmű jelzés. Az OTP Jelzálogbank elemzése az év egészét tekintve 15–20 százalékos forgalmi visszaesésre számít

A tavalyi és az idei első kilenchavi adatok országos átlagban 22,9 százalékos nominális áremelkedést mutatnak. Budapesten ennél kissé alacsonyabb, a kisebb-nagyobb városokban kicsit magasabb volt a növekedés, a községekben viszont tízszázalékos volt a drágulás. Az áremelkedés negyedévente fékeződött. Leginkább a lakótelepi lakások és a társasházak ára emelkedett, az önálló házak csereértéke kisebb mértékben nőtt. Az eladott lakótelepi lakások országos négyzetméter átlagára meghaladja a 460 ezer – Budapesten a 680 ezer – forintot, az adásvételben szereplő családi házaké pedig a 225 ezer forintot. 

A 19 megye közül idén csak Tolnában csökkent az eladott lakóingatlanok átlagára, az előző évben viszont itt volt a legmarkánsabb árugrás. Az áremelkedési rangsor élén 39 százalékos növekedéssel Baranya megye áll, Heves megye 26 százalékkal a tizedik, az utolsó Szabolcsban 18 százalékos volt a növekedés üteme. Az eladott ingatlanok országos átlagára az év első három negyedévében 576 ezer – Budapesttel nem számolva 405 ezer – forint volt négyzetméterenként. Budapest 812 ezer forintja után Somogy következett 578 ezer forinttal. Heves csak öt megyét előz meg a maga 350 ezer forintos átlagértékével, a sort Nógrád zárja 166 ezerrel. 

Heves megyében a leginkább dráguló járások közt van az Egri, a Pétervásárai és a Hevesi járás, itt a harminc százalékot meghaladó volt a drágulás, Hatvan környékén húsz százalék alatti, Gyöngyös térségében tíz százalék alatti volt a növekedés üteme, a Füzesabonyi Járásban – másik tizenkét hasonló közigazgatási egységhez hasonlóan – pedig csökkent az eladott lakóingatlanok értéke. A Bélapátfalvi járásban kevés adás-vétel történt ahhoz, hogy egyértelmű tendenciát lehessen meghatározni. Ami az eladási átlag négyzetméterárakat illeti, az Egri járás a 4–500 ezer forint közötti kategóriába tartozott, a Hatvani a 3–400 ezer forintosba, a Gyöngyösi a 2–300 ezres táborba, a többi pedig a 200 ezer alattiba. Országszerte a legdrágább térségek Budapesten kívül a Balaton-partiak, a dunántúli tehetősebb nagyvárosok, Szeged és Debrecen vonzáskörzetei voltak. 

Eger az országban az egyik leginkább dráguló megyeszékhely lett, a 26 százalékos árnövekedési ütem a második legmagasabb volt. Az átlagárat tekintve a hevesi megyeszékhely a hatodik 480 ezer forintos négyzetméterárral.  

Több új lakás épült a megyében

A KSH adatai szerint idén az első három negyedében 170 új lakás épült Heves megyében, ami több mint négyszerese a tavalyi év hasonló időszakáénak, de a megelőző évekhez képest is megduplázódott a január–szeptember között átadott otthonok száma. Ugyanakkor az épített lakások mérete csökkenő tendenciát mutatott, egy átlagos új lakás 104 négyzetméteres volt idén, míg a megelőző években 122–140 négyzetméter alapterületű lakóingatlanok készültek Hevesben. Szeptember végéig a KSH szerint 18 lakás szűnt meg a megyében, ez kevesebb a tavalyi 32-nél, de hasonló a tavalyelőtti adathoz. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 261 volt, ami az utóbbi öt év második legrosszabbja, csak a járványos 2020-ban volt alacsonyabb az építési kedv, 2019-ben pedig még 381 engedélyt adtak ki a KSH adatai szerint. 

 

 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!