Hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ

2023.04.20. 17:28

Mesterséges intelligenciával is dolgoznak a hatvani okoslaborban + videó

A versenyképest tudás megszerzését segíti a Bosch, a BGE és Hatvan városa együttműködésében létrehozott laboratórium, amelyben mesterséges intelligencia, digitális iker és okosgyár-megoldások segítik a hallgatók kompetenciáinak fejlesztését.

T. B.

Zajlik a munka a hatvan laborban

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

A legmodernebb, Ipar 4.0-s eszközökkel felszerelt labort adtak át a Hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban. A hatvani Robert Bosch Elektronika Kft., a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) és a Hatvani Önkormányzat együttműködésében kialakított labor lehetőséget ad a hallgatóknak, hogy megismerjenek ipari környezetben alkalmazott technológiákat és fejlesszék a digitális kompetenciáikat. Az így szerzett tudás és gyakorlati tapasztalat javítja az elhelyezkedési esélyeiket, valamint arra készíti fel őket, hogy helyt tudjanak állni a jövő munkahelyein.

Prof. Dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora szerint jó az együttműködésük a Bosch-sal. Egy álom valósult meg a létrehozott képzési központtal, a laborban pedig tanulnak majd a Külkereskedelmi Kar szakjait választókon kívül a szeptemberben induló ellátási lánc mesterképzés hallgatói is. Az oktatási létesítményt a felsőoktatási szakképzésben tanulók és a Bosch helyi dolgozói is használják a BGE oktatói bevonásával. A rektor szerint az egyetemnek versenyelőny a gyakorlatorientált képzés, a vállalati szférából és az akadémiai közegből érkező oktatók közt együttműködés, átjárás van. Az együttműködés sok területen, több szinten zajlik. Kifejtette, a laborban szimuláció zajlik majd, nem csak munkafolyamatoké, de olyan dolgokat is megtapasztalnak, mint hogy lezárnak egy kikötőt.

Dr. Arne Ziegenbein, a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója kifejtette, a Boschnál a jövő technológiáit fejlesztik. Olyan területekre fókuszálnak, mint az elektromobilitás, az autonóm járművek vagy a mesterséges intelligencia. Ezek a technológiák egyre nagyobb szerepet kapnak, és néhány éven belül általánosan elterjedt megoldásokká válnak a hétköznapjainkban.

A hatvani gyárban is számtalan ilyen, a jövőbe mutató terméket gyártanak az autóipar számára, a legmodernebb ipari technológiák segítségével. Büszkék arra, hogy az idén huszonöt éves üzem mára a Bosch csoport legnagyobb gépjármű-elektronika gyártóközpontja a világon.

- A kiváló eredményekhez szükséges a folyamatosan továbbképzés, és a frissen belépő munkatársaik is felkészültek legyenek. A hatvani gyár partnereivel, az önkormányzattal és olyan vezető oktatási intézményekkel, mint a BGE, számos megoldást kínál az élethosszig tartó tanuláshoz munkavállalóinak és a hallgatóknak. Már egészen az óvodától kezdve, munkatársaink általános iskolás gyermekeinek, a középfokú duális szakképzésen át a technikusi karrierprogramokig. Oktatási programunk zászlóshajója azonban a 7 évvel ezelőtt alapított, magas szintű felsőfokú képzést nyújtó Hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ - emelte ki. 

Megköszönte elődjének, Volker Schillingnek, akinek nagy szerepe volt a Hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ létrehozásában.

Mint mondta, a Hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ jóvoltából a környéken élő fiatalok helyben szerezhetnek diplomát. Nemcsak a Boschnak előnyös a képzési együttműködés. A résztvevő egyetemek gyakorlatorientált, a legfrissebb iparági tudást és tapasztalatokat is átölelő képzést tudnak kínálni a hallgatóknak, a városvezetés pedig támogatást kap ahhoz, hogy helyben tartsa a fiatalokat.

A Smart Shop Floor labor a Hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ része. Ennek a legmodernebb technológiával felszerelt Ipar 4.0-ás logisztikai labornak a segítségével a legfrissebb, versenyképes tudást adhatják a hallgatóknak. A labort a hatvani Bosch gyár szakértői és a Budapesti Gazdasági Egyetem kutatói tervezték.

Világszínvonalú eszközök és megoldások segítségével tanulhatnak itt a hallgatók, például mesterséges intelligenciát használó eszközöket építettek be, vagy a valós folyamatokat virtuálisan, digitálisan nyomon követhető rendszereket. Saját, logisztikai területen szerzett tapasztalatai alapján az ilyen laborokban végzett szimulációk tanulságai támogatják a valódi ellátási és értékláncokban rejlő fejlesztési lehetőségek felismerését. Az ügyvezető bízik abban, hogy ez a labor még nagyobb vonzerőt jelent a fiataloknak, hogy a BGE-n vagy itt, Hatvanban tanuljanak tovább.

Horváth Richárd, Hatvan polgármestere az együttműködéseket, a kompromisszumot emelte ki a cég és a város életében. Szerinte ez jellemezte az elmúlt 25 évben a kapcsolatukat, amely országosan is példát ad, minden fél nyert vele. Az elmúlt évek a kihívásokról szóltak, a Covid után sem jött jobb időszak, a városban három éve válságmenedzselést folytatnak. Egyben megköszönte a Bosch előző és jelenlegi vezetésének az empátiát, amivel hozzáálltak a dolgokhoz.

Kifejtette, beváltotta a hozzá fűzött reményeket a képzési központ, amely elsőként indult az országban és most is működik. A labor összefogással valósult meg. Kiemelte, az álmokból kemény munka, partnerség és összefogás révén emlékek lettek. Reméli, lesz még hasonló projekt, függetlenül a külső környezet változásaitól.

A beszédeket követően dr. Budai László , a BGE Nemzetközi Kereskedelem és Logisztika Tanszékének docense tartott prezentációt és ismertetőt a laborban elsajátítható tudásról. Így az adatgyűjtésről, elemzésről, a soron zajló folyamatokról, a gyártásoptimalizálásról, a vezetői döntés előkészítésről.

A laborban Ipar 4.0-s technológiákkal – például mesterséges intelligenciával, digitális ikerrel, azaz a valós folyamatok virtuális, digitálisan nyomon követhető másával, és az okosgyártásnál használt technológiákkal – szemléltetik a gyártási és az anyagáramlási folyamatokat. Kiemelten a nyomon követés, az adatgyűjtés és -kiértékelés, azaz az adatbányászat területén. Elsősorban olyan eszközöket telepítettek, amelyeket a Bosch hatvani gyárában is alkalmaznak, többek között RTLS-szenzorokat, PLC-programozásra alkalmas szimulációs készletet, RFID-olvasókat, illetve különböző szoftveres megoldásokat. Ezeknek a megismerése és használatának begyakorlása nagyban segíti a mesterséges intelligenciát használó algoritmusok elsajátítását, a hibakeresések és az öntanulás folyamatát.

A Hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ fontos szerepet tölt be a hatvani Bosch gyár dolgozóinak továbbképzésében, valamint az utánpótlás-nevelésben. 2016 óta már száz munkatárs vett részt Hatvanban villamosmérnöki vagy gazdálkodási, logisztikai fókuszú továbbképzésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!