Állás

2023.09.03. 07:30

A városok közül Egerben a legkevesebb a munkanélküli Hevesben

A hevesi városok közül Egerben volt a legalacsonyabb munkanélküliség augusztusban, a kisebb települések közül Mátraballa és Aldebrő volt a legkedvezőbb helyzetben. A legmagasabb arány Tarnaleleszen volt.

Tóth Balázs

Csökkent augusztusban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által nyilvántartott álláskeresők száma, a hivatal adatai szerint 228,5 ezren voltak, ami az egy évvel korábbihoz képest 1,1 százalékos csökkenést jelent. Ugyanakkor júliushoz viszonyítva országosan fél százalékos növekedést mértek. Hevesben 10,2 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, ami a nyár közepihez képest 55 fővel kevesebb, az előző évitől pedig több mint négyszázzal marad el.

A legfeljebb általános iskolát végzettek 92,3 ezres létszáma az álláskeresőkön belül 40,4 százalékot jelentett nyár végén országosan. A szakképzetlenek (sem iskolai, sem OKJ-s szakképzettséggel nem rendelkezők) aránya 29,7 százalékos volt, az országos átlagtól magasabb érték nyolc megyében mértek, közülük megyénk vezetett 34,9 százalékkal, kevéssel megelőzve Borsodot és Szabolcsot.

Tizenkét és fél ezren pályakezdőnek minősültek, arányuk az összes álláskereső között 5,5 százalékot jelentett, főként a keleti megyékben és Somogyban volt a legmagasabb a számuk, Hevesben félezer alá csökkent, 488 fiatal pályakezdő volt, ami kevesebb mint a júliusi, illetve az egy évvel korábbi adat.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők számában 8,5 százalékos csökkenést tapasztaltak, de így is több mint nyolcvanezren voltak, minden harmadik (35.5 százalék) állástalan legalább egy éve nem tudott elhelyezkedni bejelentett állásban. Hevesben majdnem negyven százalékos volt a legalább egy éve álláskeresők aránya, számuk meghaladta a négyezret.

Augusztusban 133,3 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 63,2 százaléka álláskeresési ellátásban, 36,8 százaléka pedig szociális jellegű támogatásban részesült. Hevesben hasonló volt a tapasztalat, 5972 állástalan kapott valamilyen pénzbeni ellátást.

A nyár utolsó hónapjában a munkavállalási korú népességhez mért munkanélküliség 3,6 százalékos értéket mutatott, a nyugati országrészben és Budapesten alacsonyabb, Keleten magasabb volt, Hevesben 5,5 százalékos, ami a negyedik legmagasabb arányt jelentette. A munkanélküliség Hevesben 21 településen múlta fölül a 10 százalékos és ezek közül csak egy (Tarnalelesz) a húsz százalékot. Mátraballán és Aldebrőn két százalék alatt maradt az álláskeresők aránya, Gyöngyöshalászon 2,07 százalékos volt.

Városaink közül a legkedvezőbb munkanélküliségi arányt Egerben mérte a hivatal (3,82 százalék), nem sokkal maradt el ettől Füzesabony és Gyöngyös sem. Hatvanban 4,6, Bélapátfalván 4,78 százalékot mértek, majd Lőrinci és Gyöngyöspata következett 6 százalék körüli értékekkel, Verpelét 7,74 százalékos, Heves 8,44 százalékos eredményt ért el, Míg Pétervásárán 9 százalékos, Kiskörén majdnem 11 százalékos volt a mutató.

Augusztusban összesen 29,1 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes járási/kerületi hivatalnál, amelyből az első alkalommal regisztrálók aránya 12,5 százalékot tett ki. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest ötödével emelkedett. Hevesben 1156-an kérték felvételüket álláskeresőként, 117-en először kerültek ebbe a helyzetbe. Körülbelül 1200-an léptek ki az álláskeresői körből.

A három hónapig járó álláskeresési járadékban 1877-en részesültek Hevesben, 562-en voltak, akik most kapták meg először a járadékot, míg 313-an léptek ki a járadékosok közül, 207-en azért, mert sikerült elhelyezkedniük.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!