Ingatlanpiac

2023.09.10. 06:55

Pörög az albérletpiac, Egerben 138 ezer forint az átlagos bérleti díj

Egerben az idén 138 ezer forint volt az átlagos lakbér.

Molnár Helga

Az országos trendeknek megfelelően Heves vármegyében is feljebb mentek az átlagos lakbérek az elmúlt egy év során – áll az ingatlan.com elemzésében, amely a felsőoktatási tanévet megelőző nyári albérletszezon apropóján bemutatja a vármegyére jellemző átlagos albérletárak változását és ismerteti a legjelentősebb egyetemvárosok bérleti díjait.

A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint a Heves vármegyét magában foglaló észak-magyarországi régióban júliusban 106 százalékkal voltak magasabbak a bérleti díjak, mint 2015-ben. Az országos lakbérindex pedig 92 százalékos drágulást mutatott. Éves összevetésben a régiós lakbérek 5 százalékkal nőttek, ami jóval elmarad az országos 13 százalékos emelkedéstől.

Augusztusban pedig a vármegyében kiadásra kínált lakóingatlanok átlagos bérleti díja 130 ezer forint volt, szemben az egy évvel ezelőtti 120 ezer forinttal. A vármegyeszékhely fontos egyetemvárosnak számít az országban, így alapvetően meghatározza a vármegyei albérletpiacot. Ezzel magyarázható, hogy Egerben az idén 138 ezer forint volt az átlagos lakbér, míg egy évvel korábban 120 ezer forintot tett ki. A vármegye legnagyobb albérletkínálattal rendelkező települései közül az üdülőhelyként ismert Gyöngyösön 105 ezerről 120 ezer forintra, miközben Hatvanban 150 ezer forintról 130 ezer forintra csökkent az átlagos bérleti díj. 

– Az elmúlt években a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után kapcsolt teljes fordulatszámra az országos albérletpiac, az idén azonban hamarabb látható volt az élénkülés, sokan ugyanis a fokozatosan emelkedő bérleti díjak miatt korábban léptek – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a trendeket bemutatva. Hozzátette: már a ponthatárhirdetést követő hetekben is 9 százalékkal nagyobb volt a kereslet a kiadó lakások iránt, mint egy évvel korábban. A kereslet mellett a kínálat is dinamikusan bővült az idei albérletszezonban. A ponthatárok kihirdetése előtt 11,5 ezer lakás és ház volt a kínálatban, augusztus végén pedig már közel 14 ezerről volt szó, ami majdnem 20 százalékos bővülést jelent. A szakember azt is elmondta, hogy az albérletek piaca teljesen más utat jár be, mint a használt eladó lakások piaca. Utóbbit ugyanis nagy általánosságban keresletcsökkenés jellemzi az utóbbi időszakban. Ennek megfelelően az árak is nagyjából stagnálást mutatnak.  

Az elemzés szerint a legjelentősebb egyetemvárosok piacát nézve Debrecenben augusztusban 180 ezer forintért, Szegeden 140 ezer forintért, Győrben 160 ezer forintért, Veszprémben pedig 165 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat, Budapesten pedig 240 ezer forint volt az átlagérték. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!