SELYP

2018.09.17. 14:17

Azbesztügy: nem az állam felelősségét kellene vizsgálni

Az azbesztet is feldolgozó cég működésével össze­függésben bekövetkezett számos haláleset és a gyógyíthatatlan megbetegedések kialakulása miatt ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon dr. Igyártó Gyöngyi, az áldozatok egy részének jogi képviselője.

T. O.

Az egykori cementgyár Fotó: Berán Dániel

Erre a lépésre pedig azért volt szükség, mert az ügyvédnő álláspontja szerint a rendőrség nyomozás nélkül kimondta, hogy a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény.

Dr. Igyártó Gyöngyi idézte a nyomozóhatóság álláspontját, ami szerint sem halált előidéző gondatlan közveszélyokozás, sem tömegszerencsétlenséget okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés nem történt. Szerinte a rendőrség a kártérítési perek anyagából vonta le a következtetést, ám ő úgy véli: a büntetőeljárásban nem a Magyar Állam kártérítési felelősségét kellene vizsgálni.

Az egykori cementgyár Fotó: Berán Dániel

– Feljelentésünket nyomozás nélkül elutasították – mondta az ügyvédnő. – Az indokolásból kiemelem: „A gyár tevékenységét – mint más országokban is – az akkori kor technikai tudásának és eszközeinek felhasználásával, az akkor hatályos jogi szabályozásnak megfelelően végezte, ezáltal még gondatlanság sem merülhet fel.” Csakhogy például Oroszországban mai napig bányásszák az azbesztet, sőt, Amerikával üzletelnek. Ukrajnában csak tavaly tiltották be az azbeszttartalmú termékek gyártását. Hollandiában viszont 1965-től tilos a kék azbeszt feldolgozása. Tehát, hogy mi a kor technikai tudása, nem jogi kategória. Az azbeszt, attól függetlenül, hogy tiltott vagy sem, az emberi szervezetre káros hatású.

Dr. Igyártó Gyöngyi azt is közölte: a feljelentést nemcsak az áldozatok, hanem azon gyári dolgozók érdekében is tette, akik szintén nem kapnak kártérítést, mivel a gyártó céget tavaly törölték a cégnyilvántartásból. Az elutasító határozat ellen panasszal élt, amiről később várható döntés.

Címkék#Azbesztügy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában