bűnügyek

2020.03.11. 11:30

Illegális szemetelők ellen lépett fel a főügyészség Heves megyében

Eljárást kezdeményez a Heves Megyei Főügyészség azokkal szemben, akik a környezetet hulladékkal szennyezik.

Szalay Zoltán

Korábban Novaj mellett is rábukkantak egy illegális szemétlerakóra

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Rendre szabálysértési vagy hatósági eljárást kezdeményez a Heves Megyei Főügyészség közjogi szakága azokkal szemben, akik a környezetet hulladékkal szennyezik, s akiknek a jogellenes magatartása nem minősül bűncselekménynek. Ilyenre már eddig is több alkalommal sor került – tájékoztatta a Heolt szerdán kiadott sajtóközleményében Heves megye főügyésze.

Dr. Szalóki Zoltán elmondta, legutóbb a Hevesi Rendőrkapitányságon indított, majd – a szennyezés viszonylag csekélyebb mértéke miatt – megszüntetett büntetőeljárást követően történt hasonló fellépés. Az alapügyben a hevesi jegyző tett feljelentést, s ennek nyomán indult nyomozás egy hevesi áruház tavalyi átalakításakor képződött hulladék jogellenes elhelyezése miatt. A megállapított tényállás értelmében az épület átalakítását követően a helyszínen maradt települési hulladékot – műanyag csomagoló anyagokat, fém- és papírhulladékot, valamint mindenfajta vegyes szemetet – az áruház üzemeltetője olyan személyeknek adta át, akik annak elszállítására nem rendelkeztek engedéllyel.

E helyi lakosok a fémhulladékot egy telepre vitték, ahol azt eladták, emellett a papír egy részét otthon, a kályhában eltüzelték, míg a szemetet szétszórták Heves városában, különböző parkokban és más közterületeken. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy az adott áruház üzemeltetője nem győződött meg arról, hogy az alkalmi segítői rendelkeznek-e hulladékgazdálkodási engedéllyel. Ezzel, illetve a hulladék nekik történő átadásával – mint hulladékbirtokos – a hulladékról szóló törvény több előírását is megszegte. A hulladék szállítására – mint hulladékgazdálkodási tevékenységre – engedéllyel nem rendelkezők már önmagában az engedély nélküli szállítással is jogszabályt sértettek.

– A hulladék átadójával és átvevőivel szemben hulladékgazdálkodási bírság kiszabásának lehet helye – tudatta a megyei főügyész –, aminek érdekében a Heves Megyei Főügyészség hatósági eljárást kezdeményezett az illetékes járási hivatalnál.

Korábban Novaj mellett is rábukkantak egy illegális szemétlerakóra
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Dr. Szalóki Zoltán hozzáfűzte: az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő, vagy azok összetevői, illetve az élő szervezet egyedének veszélyeztetésére nem alkalmas mennyiségű, illetve összetételű települési hulladék engedély nélküli lerakása, elhelyezése – akár bel-, akár külterületen – szabálysértés, amit a szabálysértési törvény büntetni rendel. Erre figyelemmel a főügyészség a szemetet a városban szétterítő elkövetőkkel szemben szabálysértési eljárást kezdeményezett.

– A megyei főügyészség közjogi szakága kiemelt figyelmet fordít a természet, s az embereket körülvevő szűkebb környezet megóvására is. E tevékenysége körében az elmúlt évben is több hasonló eljárást kezdeményezett a környezet szennyezőivel szemben, a törvényben előírt bírságok kiszabása érdekében – zárta ismertetőjét dr. Szalóki Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában